Ta prosta riječ na 'p'

Bez sumnje, malo Pavićeve logike ne bi bilo loše primijeniti na Prisavlju – poslodavcu za oko 3.500 ljudi.

12.12.2012.
11:54
VOYO logo

Andrea Zlatar Violić govorila je o tom novom medijskom porezu – kojemu se u načelu protivi, po narudžbi svoje stranke – tjedan dana prije nego je Milan Frenštacki Živković objasnio kako bi se on eventualno (nakon buduće javne rasprave) mogao obračunavati, nakon što su ga o tome upitali novinari.

A što je s drugima koji su uznemiravali?

Nikada prije nitko u vlasti nije platio glavom zbog izjave da se u bilo kojem ministarstvu razmatra nekakav model. Kažu, nije imao političkog takta i neoprezno je nadraženom narodu rekao prostu riječ na "p" – porez. Je li Radimir Čačić odgovarao zbog svog bulažnjenja o upucavanju javnog novca u Grad na Savi? Nije. A ideja je, budimo realni, u današnje vrijeme financijski i upotrebno ravna projektu Skoplje 2014., makedonskom sijanju "baroknih" zgrada, zlatnih ograda, lavova i antičkih junaka po cijelom glavnom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li mu se zamjerilo pomanjkanje takta i uznemiravanje građana kojima je poručio da se protiv naraslih režija bore tako da manje pričaju na mobitel? Nije.

Hoće li Vesna Pusić odgovarati što je za Živkovića politički mudro i taktično upotrijebila izraz koji bi, makar po razini spolne, dobne i tko zna kakve još diskriminacije, odnosno čistog vrijeđanja sadržane u riječi "mali", bio ravan tome da nju netko oslovi s "baba"? Neće. Statut HNS-a očigledno ne zabranjuje pričanje bezobraština i gluposti, a sudeći po praksi, čini se da to prešutno potiče i nagrađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji se vrag onda događa?

Denis Kuljiš, koji je zasjao i ugasio se na mjestu urednika najnovije dnevne novine na medijskom tržištu, tvrdi da je Živkovićev problem u tome što je oko sebe okupio alternativce, što je htio pokrenuti "Vjesnik Next Generation", narušiti tržišnu utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjesnici nove generacije

To tržište, što on zna zbog rada u medijima koji se prilagođavaju njemu poželjnim kriterijima, preferira detalje silovanja koje uključuje mikser, vampire... Vjesnici nove generacije, kako oslovljava neprofitne medije kojima je trebao pripasti dio novca prema zamisli o kojoj je govorio Živković, danas neprestano hvale vlasti, zar ne? Naravno da ne. To se lako provjeri ukucavanjem adresa H-altera, Kulturpunkta, Vox Feminaea u tražilicu.

Milan Živković zasad nije sam objasnio svoje gledište o ovom slučaju. Iskustvo Mirele Holy, koja je 'odletjela' nakon sukoba s HNS-om zbog "zamaranja glavice" stvarima koje se nje ne tiču, daje nam naslutiti da je on u fazi pregovora. Holy se primirila nakon što joj je osigurano mjesto u tri saborska odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živkovićevo daljnje prilagođavanje pokazat će se jesu li se novinari i druge javne osobe koje su stale iza njega prevarili kad su se pobunili protiv njegovog nogiranja.

Bez sluha za izdavače

A zašto su ga podržali, objasnili su u svojoj peticiji. Možda zbog ove rečenice na stranicama Ministarstva kulture: "Profesori radnog prava, suci prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova i odvjetnici konsenzusno izražavaju stajalište da većina RPO (registar poreznih obveznika) ugovora u hrvatskom novinarstvu predstavlja nezakonitu praksu prikrivenog radnog odnosa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što RPO znači, objasnio je novinar Branimir Zekić, koji je šest godina radio u Novom listu i onda dobio mail sljedećeg sadržaja: "Bilo nam je zadovoljstvo surađivati s vama, ali prisiljeni smo otkazati suradnju. Mnogo sreće u budućem radu."

Živković, inače, nije imao sluha ni za izdavače koji su htjeli još niži PDV od onog koji im je omogućio Ivo Sanader uoči izbora 2007. godine. Tada je krenulo uzdizanje korumpiranog premijera u njihovim izdanjima, članci pod nazivom "Zašto ću glasati za HDZ" i slično. Manji PDV nije spriječio da novinari na posao u EPH-u tada dolaze s grčem u želucu, kako je to artikulirao Ninoslav Pavić. Ugrožena egzistencija, pokazao nam je, ne mora se tumačiti kao ucjena, nego može imati pozitivne efekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezanje troškova i otkazi prosječnima ili ispodprosječnima glavni su motivacijski faktor najboljima", kazao je.

S kojim razlogom, gospođo Pusić?

Bez sumnje, malo Pavićeve logike ne bi bilo loše primijeniti na Prisavlju – poslodavcu za oko 3.500 ljudi. Ondje zbog našeg novca kao bubreg u loju žive brojne lijenčine koje se u programu javljaju jednom godišnje ili nijednom. I to je možda važniji zadatak od izmjene modela pretplate, koji je povrh svega socijalno osjetljiviji od sadašnje uravnilovke, kojoj se jedva može umaći s isprikom da ne posjeduješ televizor i radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali samo razmatranje modela nije razlog da se nekoga istjera iz ministarstva. I nije razlog da se uzima zdravo za gotovo Pusićkina teza da se Zlatar "malog" trebala davno riješiti. Koliko davno, kad je čovjek jedva došao ljetos u ministarstvo, po Zlataričinoj želji? I s kojim razlogom, gospođo Pusić?

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo