SVJETSKI PRIZNATI LIJEČNIK DOBIO SPOR ZBOG OTKAZA U OSJEČKOJ BOLNICI: / 'Smetalo im je što sam nastojao ukinuti mito, pobačaje na crno...'

Image
Foto: Pixsell

Nakon više od 16 godina suđenja zbog otkaza u osječkoj bolnici ginekolog Zlatko Hrgović te je njegov otkaz ne samo u bolnici već i na Medicinskom fakultetu proglašen nezakonitim.

28.8.2017.
17:45
Pixsell
VOYO logo

Sve je počelo još 1999. kada se odazvao pozivu tadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Osijeku Antuna Tucaka i vratio iz Njemačke. Zaposlio se na mjestu pročelnika Katedre na ginekologiju te na mjestu šefa ginekologije u osječkoj bolnici. No, nakon dvije godine rada uručen mu je izvanredni otkaz, a u pitanje je dovedena i njegova licenca za rad u Hrvatskoj.

Hrgović je napustio zemlju, a ostatak radnog vijeka proveo u Frankfurtu, gdje radi kao priznati liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je uvršten među 100 najboljih ginekologa svijeta, u uglednim časopisima objavio je više od stotinu znanstvenih radova, a na Uni-Klinici u Frankfurtu obavio je više od 10 tisuća operacija, 3.500 poroda i 450 teških operacija tumora.

"Moj je slučaj jasna poruka doktorima u dijaspori da se ne vraćaju u domovinu. Došao sam da bih pomogao Medicinskom fakultetu koji se tada osamostaljivao, vagao sam odluku godinu dana, ali sam pogriješio", razočaran je Hrgović. Ni danas ne zna reći kome je to stao na žulj, no smatra da je svojim ponašanjem poremetio uvriježene odnose i ponašanja u osječkom KBC-u. Htio je, kaže, na odjel koji je vodio uvesti pravila kakva postoje na frankfurtskoj klinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi i u mirovini, mora zbog 'izleta' u Hrvatskoj

"Najvjerojatnije je nekome smetalo što sam uveo red, i nastojao ukinuti mito, pobačaje na crno, prodaju kreveta. To su tri uzroka zbog kojih se na mene sručila lavina", tvrdi Hrgović, koji je za otkaz saznao od kolega dok je bio na godišnjem. Optužili su ga i za falsificiranje diplome pa je pokrenut je i postupak oduzimanja licence za rad pred Hrvatskom liječničkom komorom. Optužba se pokazala pogrešnom, ali to u njegovom obeštećenju nije ništa promijenilo. Sudsku bitku vodio je godinama, a Ustavni sud cijeli je slučaj na kraju vratio na početak. U ponovljenom suđenju, umjesto traženih 350.000 kuna, dobio je trostruko manji iznos odštete, samo za tri godine nezakonito uskraćenih plaća.

"Time mogu jedino platiti advokata. Nanijeli su mi pola milijuna eura štete", kaže za Novi list Hrgović koji je upravo uložio žalbu Vrhovnom sudu i poslao još jednu tužbu na Ustavni sud. Ako to ne urodi plodom, spreman je žaliti se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu na dugotrajnost postupka. Sve to moglo bi potrajati još pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je otišao u mirovinu, i dalje radi u svojoj privatnoj ordinaciji i u frankfurtskoj bolnici, gdje, kako kaže, nadoknađuje godine izgubljene zbog »izleta« u Hrvatsku. Nakon otkaza u Njemačkoj mu je trebalo deset godina da se ondje ponovno zaposli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo