VODIČ ZA IZBORE / Svi odgovori na jednome mjestu! Kako uz preferencijske glasove do Sabora i zašto su bitne izborne liste?

Image
Foto: Marko Prpic/Pixsell

Bira se 140 zastupnika za Sabor, uz osam zastupnika nacionalnih manjina i tri zastupnika iz dijaspore.

2.7.2020.
15:57
Marko Prpic/Pixsell
VOYO logo

Parlamentarni izbori su pred vratima, održat će se 5. srpnja i prema svim anketama, teško da će se bez većih koalicija uspjeti sastaviti Vlada i konstituirati deseti saziv Hrvatskog sabora.

Image
I., II., VI. i VII. izborna jedinica /

EKSKLUZIVNO! RTL donosi rezultate istraživanje političkih preferencija po izbornim jedinicama

Image
I., II., VI. i VII. izborna jedinica /

EKSKLUZIVNO! RTL donosi rezultate istraživanje političkih preferencija po izbornim jedinicama

Ono što pak prije izbora mnoge zanima jesu detalji oko preferencijskih glasova kandidata na listama u 11 izbornih jedinica, od kojih se njih deset nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, a jedna se tiče dijaspore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, nacionalnim manjinama jamči se ostvarenje prava na zastupljenost u Saboru tako da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati osam zastupnika koji se biraju u posebnoj izbornoj jedinici koju čini područje Republike Hrvatske. A svaki birač koji je pripadnik neke manjine, može birati kandidate koji zastupaju njegovu nacionalnu manjinu.

Samim time, bira se 140 zastupnika u Sabor, uz osam zastupnika nacionalnih manjina i tri zastupnika iz dijaspore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, što se tiče izbornih lista po jedinicama, vezanih za izbor spomenutih 140 zastupnika, a prijavili su ih svi sudionici izbora, važno je znati gdje se kao birač nalazite. Svaka od izbornih jedinica odnosi se na određeni dio Hrvatske i broji zasebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, broj zastupnika u Sabor koji će biti izabrani sa svake liste, utvrđuje se na sljedeći način:

- ukupan broj važećih glasova koji je dobila svaka lista dijeli se brojevima od 1 do zaključno 14, pri čemu se uzimaju u obzir i decimalni ostaci. Od svih dobivenih rezultata, zastupnička mjesta u Saboru osvajaju one liste na kojima se iskaže 14 brojčano najvećih rezultata, uključujući decimalne ostatke. Svaka od tih lista dobiva onoliki broj zastupničkih mjesta u Saboru koliko je postigla pojedinačnih rezultata među 14 brojčano najvećih rezultata. S liste je izabrano toliko zastupnika koliko je mandata dobila ta lista:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- preferirani glasovi za pojedine kandidate se uzimaju u obzir ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje deset posto glasova koje je osvojila pojedina lista

- izabrani su oni kandidati sa svake liste koji su dobili najveći broj preferiranih glasova. Kada dva ili više kandidata dobije isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- ako nije izabrano onoliko zastupnika koliko mandata pripada pojedinoj listi, na preostala mjesta na toj listi određuju se zastupnici po redoslijedu listi.

Važno je naglasiti da pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno, svaki birač daje glas opciji kojoj vjeruje, a pod time se misli na političku stranku ili koaliciju, ali daje i preferencijski glas kandidatu u kojeg vjeruje.

Uzmimo primjer da je određena lista u nekoj izbornoj jedinici prikupila 5000 glasova i time osvojila tri mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nijedan kandidat nije osvojio deset posto ili više od ukupnih glasova, tad u Sabor idu prva tri kandidata s liste. Ako su pak tri kandidata osvojila deset posto ili više, idu sva tri u Sabor. Ako su četiri osvojila deset posto ili više, tad u Sabor idu prva tri s najviše preferencijskih glasova. Ako su pak dva kandidata osvojila deset posto ili više, tad oba idu u Sabor, a treći će biti onaj koji je postavljen najviše na listi.

Upravo zbog toga je bitno paziti i na preferencijske glasove, zajedno s glasovima za političku opciju kojoj dajete povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zaključenom Popisu birača na dan 26. lipnja 2020. godine ukupno je upisan 3.859.481 birač i to:

- 3.674.695  birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima. Od tog broja 10.978 je prethodno registriranih birača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- 184.786 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj je aktivno registrirano.

Sve o izborima čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo