SVI O DOBROJ UDAVAČI: / Slovenski i mediji u BiH se raspisali o MOST-u, Petrova vide i kao mogućeg mandatara

Image
Foto: PIXSELL, Grgur Zucko

I slovenski i bosanskohercegovački mediji raspisali su se o najveće iznenađenju na ovim izborima - MOST-u.

9.11.2015.
10:56
PIXSELL, Grgur Zucko
VOYO logo

"Najviše mandata dobile su, kako se i očekivalo, SDP-ova i HDZ-ova koalicija, ali je uspjeh nezavisne liste Bože Petrova pravo iznenađenje jer toliku potporu nije dobivala u predizbornim anketama, a neki analitičari misle da Petrov čak ima 'ozbiljnu mogućnost' da postane mandatar buduće vlade", navodi slovensko "Delo".

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" govori o relativno tijesnom izbornom rezultatu i HDZ-ovoj koaliciji kao relativnom pobjedniku izbora, ali dodaje da ona nema većinu mandata koja je potrebna u Saboru za formiranje većinske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-U I SDP-U (S IDS-OM) PO 59, MOSTU 19 MANDATA: Tko će pridobiti Božu Petrova?

Image

HDZ-U I SDP-U (S IDS-OM) PO 59, MOSTU 19 MANDATA: Tko će pridobiti Božu Petrova?

Image

HDZ-U I SDP-U (S IDS-OM) PO 59, MOSTU 19 MANDATA: Tko će pridobiti Božu Petrova?

Slovenski radio: Pirova pobjeda HDZ-a

"Čelnik Mosta, popularni gradonačelnik Metkovića, kaže da je cijena za njegov ulazak u koaliciju prihvaćanje progranmskih načela i ciljeva te liste, što je zbog miješanih interesa teško prihvatljivo etabliranim strankama", navodi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjeh Mosta predstavlja "košaricu" koju su na izborima hrvatski birači dali prvacima obiju velikih koalicija, i Milanoviću i Karamarku, ističe list u posebnom komentaru. Slovenski radio komentira u ponedjeljak ujutro u svojim glavnim vijestima da je relativni pobjednik izbora s obzirom na broj osvojenih mandata HDZ-ova koalicija, ali da se zbog tijesnog rezultata može reći da bi se ta pobjeda mogla pokazati kao "Pirova", no da nisu isključene različite mogućnosti, od manjinske vlade, pa do manje vjerojatne velike koalicije.

Udarna vijest rezultat MOST-a

Udarna vijest uz pobjedu HDZ-a u BiH je također rezultat MOST-a. "Iznenađenje ovih parlamentarnih izbora, Most, najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske", preciziraju u Dnevnom Avazu navodeći kako je HDZ-ova pobjeda tijesna. I Oslobođenje ističe da je HDZ tijesno pobijedio, te navodi izjavu Drage Prgometa iz Mosta, koalicije nezavisnih kandidata, kako su spremni preuzeti odgovornost za vođenje države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banjolučke Nezavisne novine na naslovnici ističe da i Hrvati u BiH očekuju napredak budući da ih je veliki broj glasovao na jučerašnjim izborima. Federalna televizija je naglasak stavila na to da je Domoljubna koalicija pobjednik izbora u Hrvatskoj, te također govori o Mostu kao iznenađenju. "Iznenađenje ovih parlamentarnih izbora, MOST može računati na 19 mandata u Hrvatskom saboru, što ih određuje kao ključne partnere za sastav nove vlade. Jučer održani izbori smatraju se najneizvjesnijim u povijesti Hrvatske", navodi Federalna televizija (FTV).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo