premijerno izdanje / Svečano otvoren Zagreb Book Festival, u fokusu švedska književnost

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Fokus programa ove je godine na švedskoj književnosti i krimićima, a odvija se uz potporu švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj

18.5.2015.
20:00
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Kultura i umjetnost neovisne su i ohrabrujuće snage razvoja svakoga društva temeljene na slobodi izraza, a dostupnost vrhunske književne i umjetničke ponude kroz pomno osmišljen program popularizacije knjige i pisane riječi ciljevi su nove kulturne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF), svečano inaugurirane u ponedjeljak navečer u Zagrebu.

"Taj festival ne predstavlja samo kvalitetnu inicijativu s područja kulture, već će on pokušati u posebnom ambijentu MUO-a na inovativan način popularizirati knjigu i čitanje" Tamara Perišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator festivala je Naklada Ljevak, a njegovo premijerno izdanje okupit će u MUO-u od 18. do 24. svibnja tridesetak domaćih i inozemnih autora. Festival su podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić čestitala je organizatorima na upornosti u pokretanju novog festivala knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Taj festival ne predstavlja samo kvalitetnu inicijativu s područja kulture, već će on pokušati u posebnom ambijentu MUO-a na inovativan način popularizirati knjigu i čitanje, i to ne samo kod onih koji vole, čitaju i stvaraju knjigu, nego i kod onih najmlađih, kako bismo stvorili nove čitatelje", kazala je Perišić na otvorenju u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Fokus programa ove je godine na švedskoj književnosti i krimićima, a odvija se uz potporu švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Švedske Lars Schmidt istaknuo je kako je iznimno sretan što je ovaj dan "konačno osvanuo u Zagrebu".

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Čitanje doista potiče kreativnost, nešto što bismo mogli nazvati kulturnim rastom, zbog čega je iznimno važno investirati u kulturnu infrastrukturu" Lars Schmidt

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitanje i pisanje temelj su modernog društva. Švedska je vlada jasno postavila kao prioritet čitanje kao prvi korak ka eliminiranju osnovnih problema demokracije, a to su diskriminacija, manjak suosjećanja i stereotipni krivi pogledi", napomenuo je.

"Čitanje doista potiče kreativnost, nešto što bismo mogli nazvati kulturnim rastom, zbog čega je iznimno važno investirati u kulturnu infrastrukturu" poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejna začetnica i direktorica festivala Petra Ljevak zahvalila se timu Naklade Ljevak koji je tijekom 14 mjeseci predano radio na realizaciji festivala. "Iznimno sam ponosna što konačno mogu predstaviti realiziran projekt i nadam se da će svi tijekom sedam dana pronaći nešto za sebe u nekom od njegovih programa i da će izaći iz njega bogatiji za jedno dobro iskustvo", poručila je Ljevak i najavila nastavak te inicijative.

Kulturu zemlje gosta i žanr krimića predstavit će tijekom sedam festivalskih dana istaknuti predstavnici suvremene švedske književne scene Jens Lapidus, Sven Nordqvist, Ulf Stark, Kristina Ohlsson i spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg. Festival će ugostiti i istaknutu tursku novinarku i spisateljicu Ece Temelkuran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je ZBF-a predstaviti i domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije, pa će dio programa biti posvećen najzanimljivijim recentnim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine.

Poseban naglasak festival stavlja na autore iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz te biblioteke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Mozaik knjiga, Jesenski i Turk, Naklada Ocean More, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce, Planet Zoe, Znanje i drugi.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Festival je "neslužbeno" počeo već u podne, prvom Rodinom radionicom za djecu. Prva od desetak kreativnih radionica u programu ZBF-a predstavila je djeci izložbu arhitekta Hermana Bollea, koji je projektirao zgradu MUO-a koncem 19. stoljeća. Skupina djece provedena je kroz zgradu muzeja iz 1888. te je upriličen i "lov na blago" u potrazi ta Bolleovim tragovima u njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su već prvog dana festivala uspjeli u MUO-u i na platou ispred njega stvoriti ugodno festivalsko okružje. Štandovi s ponudom knjiga privukli su u ponedjeljak brojne zaljubljenike u knjigu, ali i one koji su došli samo popiti kavu okruženi piscima, pjesnicima, urednicima i nakladnicima te glumcima i glazbenicima koji također sudjeluju u programu ZBF-a.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo