DOK PLENKOVIĆ TO ŽELI U TRI SEKTORA / Sve više država razmišlja o obveznom cijepljenju za dio ljudi: Evo kakve su sankcije predviđene za necijepljene

Image
Foto: Profimedia

Hrvatski premijer najavio je kako bi cijepljenje moglo biti obavezno u školstvu, zdravstvu i socijali

16.7.2021.
7:03
Profimedia
VOYO logo

Delta soj koronavirusa hara Europom, pa neke zemlje razmišljaju o još strožim mjerama, kako bi se pandemija obuzdala. Jedna od tih stvari je i mogućnost da cijepljenje protiv koronavirusa bude obavezno za zdravstvene radnike.

Nakon Italije u kojoj je cijepljenje obavezno za zdravstvene radnike, cjepivo bi moglo postati obavezno i u Francuskoj, ali i Grčkoj, javlja CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova stroga mjera nije naišla na odobravanje u Italiji, pa su pokrenuti i sudski postupci.

'Bit će im zabranjen odlazak na posao'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će zdravstveni radnici, zaposlenici domova za njegu i oni koji rade s ranjivim i nemoćnim pacijentima u Francuskoj morati biti cijepljeni do 15. rujna. Ministar zdravstva Olivier Véran dodao je da će necijepljenim zdravstvenim radnicima biti zabranjen odlazak na posao i neće im biti isplaćene plaće nakon roka u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron je ostavio otvorenu mogućnost da cijepljenje bude obavezno za sve ako se epidemija pogorša. "Ovisno o situaciji, nesumnjivo ćemo si morati postaviti pitanje obveznog cijepljenja za sve Francuze", rekao je.

'Suspenzija za one koji odbiju'

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je u ponedjeljak da će cijepljenje biti obvezno za osoblje domova za starije te da odluka stupa na snagu odmah. Oni koji se odbiju cijepiti, bit će suspendirani. Nadodao je i da će od rujna cijepljenje biti obvezno za sve zdravstvene radnike u javnom i privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zemlja se neće ponovo ugasiti zbog stava nekih", rekao je, dodajući da "nije Grčka u opasnosti, već necijepljeni Grci".

Hoće li ovaj trend zadesiti i Hrvatsku?

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u utorak da njezina vlada neće nametnuti cjepivo kao obavezno, nadodavši kako je uvjerena da se još velik broj njezinih sunarodnjaka planira cijepiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE OČEKUJEM BUNT' /

Cijepljenje bi ipak moglo biti obavezno, ali samo za neke? Plenković: 'Moguće je, i to u tri sektora'

Image
'NE OČEKUJEM BUNT' /

Cijepljenje bi ipak moglo biti obavezno, ali samo za neke? Plenković: 'Moguće je, i to u tri sektora'

Neko se vrijeme koketiralo i izjavama da bi cjepivo moglo biti obavezno i u Hrvatskoj. Nakon negodovanja javnosti, premijer Andrej Plenković je prije nekoliko dana kazao kako "nema šanse" da cijepljenje bude obavezno.

Ipak, spekulira se da bi u neko dogledno vrijeme cijepljenje u nekim sektorima moglo biti obavezno, a to su zdravstvo, socijalna skrb i školstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na razini Europe, za sada je vidljivo da se javlja svojevrsni "trend" obaveznog cijepljenja ljudi koji rade u zdravstvenoj zaštiti, a zapravo je samo pitanje dana kada će se o toj ideji ozbiljno početi razmišljati i u Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo