Zagreb: Kontrole, kontrole... / Sve o večerašnjem dolasku Macrona: Nije riječ samo o Rafaleima,Macron usto sutra nastavlja na izrazito važan put

Riječ je o prvoj kategoriji štićenih osoba, a Macron je inače dodatno sigurnosno zahtjevan, jer zna često odstupiti od protokola

24.11.2021.
18:35
VOYO logo

Prvi put od neovisnosti Hrvatske u Zagreb stiže jedan francuski predsjednik u bilateralni posjet. Glavni posao je prodaja Hrvatskoj 12 rabljenih borbenih aviona Rafale, a njih će se sutra moći vidjeti i iznad Zagreba.

Od njegova večerašnjeg dolaska do sutrašnjeg odlaska mogući su manji zastoji u prometu, ali i veći potresi između dva zagrebačka brda. Andrijana Čičak Božić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je osvanuo u francuskim bojama. Sigurnosni detalji obavljeni su manje vidljivo, zavareni šahtovi, spremne antidron puške, provjereni gosti hotela gdje će prenoćiti, 
kao i cijela trasa, svaki pedalj gdje će Emmanuel Macron kročiti, što od hrvatske strane, ali i francuskog osiguranja.

Riječ je o prvoj kategoriji štićenih osoba, a Macron je inače dodatno sigurnosno zahtjevan, jer zna često odstupiti od protokola. Čim stigne u Hrvatsku, blindiranim bi Mercedesom trebao na radnu večeru, u centar u poznati zagrebački restoran. Domaćin mu je premijer Andrej Plenković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju, trebalo je 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj."

Glavni događaj je potpisivanje ugovora o kupnji 12 rabljenih borbenih aviona Rafale, kao i pripadajuće opreme. A priprema se i iznenađenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obuka letačkog osoblja provodit će se u Francuskoj i Hrvatskoj, predviđena je potkraj 2022.", kazao je ministar obrane Mario Banožić.

"Dok naši piloti ne prođu obuku, najavit ćemo da ćemo sutra vidjeti dva rafala iznad Zagreba...", otkrio je Plenković na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i Macron potpisat će i novi desetogodišnji ugovor o strateškom partnertstvu. 

"Strateško partnerstvo znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo u EU, Hrvatskoj i prilika za razvoj, gospodarske kulturne suradnje", rekao je premijer i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Macrona će vidjeti tek sutra ujutro, jer na večeru Milanović nije pozvan. Što on misli o Banožićevom potpisu na ugovoru za rafale već je rekao:

"Za nekoliko dana Banožićev potpis sramote bit će na ugovoru... Ovdje se počinjemo ponašati kao da nama Francuzi rade neku uslugu kao da mi ne istovarujemo brdo novaca za uslugu koja nam treba. Brdo novaca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli put jedan francuski predsjednik i to ne u posjet državi, već na summit, u Zagrebu je bio Jacques Chirac prije dva desetljeća. Za bivšeg predsjednika Stjepana Mesića jasno je zašto Francuzi sada dolaze:

"Pa ja to povezujem s kupnjom Rafaela i o tome se najviše i govori, prema tome puno ne vežem za druga politička pitanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je još od Domovinskog rata više bila naklonjena srpskoj strani, i to nisu ni skrivali.

"Naša orijentacija je uvijek bila prema Njemačkoj i Italiji, ali ni Francuzi nisu iskazivali neki veliki interes", dodao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković je dolazio u Pariz, sve je bilo prijateljski i srdačno, a Macron je obećao uzvratiti posjet. No, čekalo se sve do velikog posla od milijardu eura. Ministar Grlić Radman ipak odbacuje da je do susreta došlo samo zbog Rafalea:

"Njegov dolazak je potvrda ispravnosti politike Hrvatske koja pridonosi miru i stabilnosti. Susret nije slučajan i ne treba ga povezivati samo s Rafalima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron će nakon susreta s Milanovićem sutra položiti vijenac kod spomenika domovini. U delegaciji Vlade bit će tamo i Silvano Hrelja, voditelj Međuparlamentarne skupine hrvatsko-francuskog prijateljstva:

"Ima se što od njih učiti, Francuska je velika zemlja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S francuskim predsjednikom neće doći i njegova supruga, jer je riječ o radnom posjetu, a nakon ručka sutra Macron leti papi Franji u Rim. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo