borba s koronavirusom / Sve o tzv. Covid putovnici, evo što bi mogla sadržavati: 'Mi smo za to da nađemo rješenje koje će omogućiti slobodu kretanja'

U ovom trenutku nema prostora za popuštanje mjera koje su na snazi do ponedjeljka

9.3.2021.
18:30
VOYO logo

Preliminarni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je 25% Hrvata već steklo antitijela na Covid-19. 

To im, međutim, neće pomoći da nesmetano prelaze granice. No sve se glasnije govori da će to moći oni cijepljeni - ali covid putovnica još ne postoji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtina Hrvata stekla je antitijela na COVID-19! Rezultati su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na 1500 ispitanika različite dobi iz cijele države.

"Preliminarno mogu reći da su rezultati očekivani, imamo negdje 25% pozitiviteta na IGG antitijela, s tim da još uvijek provodimo neutralizacijski test", kazao je ravnatelj Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok preko granice mogu oni s potvrdom da su koronu preboljeli, cijepljeni još ne mogu. Ovakva potvrda služi samo u medicinske svrhe. 

Image
covid putovnice /

VIDEO Capak otkrio sve detalje o tzv. Covid putovnicama: 'Četvrtina Hrvata preboljela je koronu'

Image
covid putovnice /

VIDEO Capak otkrio sve detalje o tzv. Covid putovnicama: 'Četvrtina Hrvata preboljela je koronu'

"Prvo i najvažnije ne postoji covid putovnica. Postoji dogovor na razini EU kako izgleda potvrda o cijepljenju. Puno je preuranjeno govoriti o covid putovnici i prelasku granice vezano uz bilo koje dvije doze cjepiva u EU, ali o tome se razgovara", poručuje Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako još ne možemo govoriti o COVID putovnici, ona bi mogla sadržavati ime i prezime osobe, državu, datum cijepljenja, cjepivo koje je korišteno i serijski broj, te QR kod. U Bruxelles putuje i predsjednik Vlade, a to će biti jedna od tema. 

Bilježimo blagi porast broja novozaraženih

"Mi smo za to da nađemo zajedničko rješenje koje će nam omogućiti slobodu kretanja na način da smo sigurni", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je Hrvatskoj isporučeno 408.270 doza cjepiva. Prvi na redu za cijepljenje bili su zdravstveni djelatnici. Danas je devet njihovih komora pozvalo one koji nisu da se cijepe.

"Svi smo svjesni da je borba s pandemijom jedan maraton, a ne sprint i da ćemo ovu borbu dobiti jedino uz zdrave zdravstvene djelatnike. Najveći problem je upravo nedostatak velikih količina cjepiva, prema prvim planovima danas trebali biti u puno višem stupnju procijepljenosti", kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su bili među prvima, dosad je s 1 ili 2 doze cijepljeno nešto manje od 42 tisuće. S obzirom na to da ih je u planu cijepljenja gotovo 73 i pol tisuća, to je 56 cijelih 5 %. Sada ima onih koji cjepivo čekaju, ali i onih koji su koronu preboljeli pa će možda dobiti samo 1 dozu.

"Skoro 50% sestara je iz Varaždina i Čakovca preboljelo u tom trenutku koronu, oni se vjerojatno nisu išli cijepiti odmah, ako su preboljeli prije 10-15 dana koronu pa sad čekaju ovaj drugi val cijepljena", rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje bilježimo blagi porast broja novozaraženih. Danas je gotovo 500 novih slučajeva.

"Da li je ovaj porast novooboljelih koji trenutno imamo neki rep drugog vala ili početak trećeg vala, u svakom slučaju pažljivo pratimo situaciju", kaže Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, u slučaju rasta - uvijek je moguće vratiti mjere kakve su bile. U ovom trenutku nema prostora za popuštanje onih koje su na snazi do ponedjeljka. 

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo