Svaki dan slušam zadnje javljanje svog sina

Tog 11. srpnja 1995. godine je izgubila 26-godišnjeg sina, kojega još nije pokopala, i supruga te još 15 članova obitelji i svojte.

26.5.2011.
19:00
VOYO logo

"Djecu nam ne može nitko vratiti, ali ipak nam znači olakšanje kada vidimo one koji su naređivali i provodili taj zločin da su pred sudom i da odgovaraju. Što da kažem? Za sve što se dogodilo u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini odgovoran je Ratko Mladić, izvršen je genocid i zaista nam je drago što su ga uhitili, mada su to mogli i ranije učiniti", kazala nam je Hajra Čatić iz Srebrenice.

Obećavano joj je, priča nam, kao i svim ožalošćenim ženama iz tog razorenog grada, da će Mladić biti uhićen davno, davno ranije, još kada je na ove prostore dolazila Carla del Ponte. Zato na prvi mah nije povjerovala da se to i dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tadić ne može govoriti da je Srbija sprala ljagu sa sebe'

"Tek kad sam vidjela konferenciju za medije predsjednika Srbije Borisa Tadića sam shvatila da su ga stvarno uhitili", kazala je. Upitali smo ju kako je doživjela njegovu izjavu da je napokon oprana ljaga sa Srbije.

"Ne može on to govoriti sve dok je Goran Hadžić na slobodi! A da ne govorim o svim zločincima koji su od kaznenog progona pobjegli iz BiH u Srbiju, a koje sam više puta nabrajala imenom i prezimenom. Ne želi ih se uhititi, a zna se gdje su, kao što se znalo i za Mladića, samo se čekalo da u se Serge Brammertz sastane s državnim odvjetnicima", kazala je Čatić. Uvjerena je da je Srbija tempirala Mladićevo uhićenje zbog izvješća o suradnji Srbije s Haškim sudom koje Brammertz treba uskoro podnijeti, a koje će imati velik utjecaj na prijem Srbije u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sin mi je znao što će se dogoditi

Njeno nepovjerenje prema službenim institucijama nije ograničeno samo na vodstvo Srbije.

"Moj sin je izvještavao 10. srpnja iz Srebrenice na jedini način ne koji je mogao - bio je radio amater. Tada je rekao da će mu to biti zadnje javljanje ako netko ne pošalje pomoć. Znao je što će se dogoditi jer ih nije moglo štititi 400 UNPROFOR-aca. Znao je da Srebrenica mora pasti jer je to bilo dogovoreno, međunarodna zajednica je to dopustila", kazala nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuje da se približava i dan kada će kod Potočara biti podignut stup srama, na kojemu će biti istaknuta imena krivaca za Srebrenički pokolj. Na njemu će biti istaknuto i ime generalnog tajnika UN-a u to vrijeme Boutrosa Boutrosa-Galija:

Stup srama

"Skupljamo 8300 pari muške obuće koje će biti dio tog spomenika, stupa srama koji će biti izložen u Potočarima. Postavljanje je organiziralo njemačko društvo za ugrožene narode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajra Čatić i danas traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

"Muževo tijelo je pronađeno kod Potočara i njega sam pokopala, ali tijelo svoga sina nikada nisam pronašla. Svaki dan preslušavam to njegovo posljednje javljanje", ispričala nam je Čatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105260656006 arti-201105260760006 arti-201105260659006 arti-201105260426006 arti-201105260492006

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo