Svađao se s Josipovićem pa završio na policiji

Josipovićev birač Mislav Šutalo je nakon imenovanja Ivice Mudrinića u Gospodarski savjet posumnjao u predsjednikove namjere.

25.1.2011.
14:30
VOYO logo

Ivo Josipović ovih je dana takve sreće da mu mailovi koje šalje u gluho doba noći završavaju u medijima. Nažalost, i danas je takav dan, ali ne bez povoda: bloger Papar koji mu se suprotstavio na kolaborativnom blogu pollitika.com završio je u utorak u 8 ujutro na policiji, samo dan nakon prepiske s predsjednikom.

Sjeme razdora između predsjednika i njegova glasača, pa čak i agitatora posijao je Ivica Mudrinić onoga dana kada je imenovan u Ekonomski savjet. Kako je Mislav Šutalo, odnosno bloger Papar, podnositelj kaznene prijave protiv šefa Uprave Hrvatskog telekoma, smatrao je da je Josipović pogazio nekoliko obećanja koja je dao biračima. Pola godine kasnije objavio je još jedan napis na pollitika.com-u, u kojemu dovodi u vezu Mudrinića s financiranjem predsjednikove kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović mu na to odgovara 22. siječnja: "Nadam se da znate da je kleveta (posebno putem široko dostupnog medija poput interneta) kazneno djelo, a da postoji i odgovornost za štetu."

Nakon što mu je odgovorio kako je podatke o financiranju njegove kampanje dobio od Transparency Internationala i GONG-a, Josipović mu 23. siječnja odgovara da nije uzeo u obzir popuste na količinu oglasa u kampanji, niti ocjenu tih dviju organizacija: "Očito, skloni ste olakom optuživanju, čak i za težak kriminal. Vjerojatno Vas neću tužiti (iako sam o tome ozbiljno razmišljao), jer naprosto ne želim gubiti vrijeme na nemoralne i glupe optužbe koje okolo pišete."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražio je od Šutala ispriku i ustvrdio kako ga od njega dijeli "cijeli svemir vrijednosti". Dok mu se Šutalo ne ispriča, neće ga primiti na Pantovčaku, poručio mu je i kazao da blogera to ne treba spriječiti da "protiv svakoga koga smatra kriminalcem podnese kaznenu prijavu, ne prejudicirajući javnim blaćenjem krivnju. Krivnju neka ostavi pravosuđu, kako to čini sav demokratski i civilizirani svijet".

I Josipović je tako krivnju ostavio na pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šutalo nam je ispričao kako je policija skupljala obavijesti temeljem naloga Državnog odvjetništva zbog teksta "Ivo Josipović, Varšavska, HUP, Mudrinić, spletkaroši i prevaranti!"

"DORH je zahtijevao i da mi se oduzme računalo s obrazloženjem da imam još takvih sadržaja. Na prikupljanje obavijesti sam se odazvao dobrovoljno, temeljem policijskog poziva koji su mojoj supruzi uručila dvojica policajaca u civilu dan ranije Broj:511-19-34/3-105/11. Iskaz sam dao, ali sam računalo odbio predati te je policija rekla da mi ga ne mogu oduzeti bez sudskog naloga", kaže nam Šutalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je krenulo krivo?

Šutalo kaže da je policiji ponovio ono što piše na blogu: da je na Trgu bana Jelačića dao svoj potpis za kandidaturu Ive Josipovića za hrvatskog predsjednika, da je glasao za njega, pa čak i "posebno zvao birački odbor da dođe k nama u stan, jer je supruga upravo rodila četvrto dijete te nije mogla izaći na biralište, ali smo htjeli da i ona da svoj glas." Kada je Josipović imenovao Ivicu Mudrinića u svoj Gospodarski savjet, temeljem članka 46. Ustava RH uputio je 22. veljače 2010. predsjedniku pritužbu s obrazloženjem da je takvo ukazivanje časti Mudriniću u potpunoj suprotnosti s njegovim izjavama iz pisama u kojima je tražio da glasamo za njega.

"Rekao sam kako sam nakon što se predsjednik nije očitovao o mojoj pritužbi, uputio obavijest u kojoj potvrđujem navode iz svoje pritužbe, pa potom žalbu, opomenu i na kraju opomenu pred tužbu. Na kraju sam 21. 7. 2010. izašao u javnost s dijelovima pritužbe kroz navedeni blog na stranici Pollitika.com. Isti blog sam proslijedio i svim veleposlanstvima", kaže nam Šutalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji su nam zasad tek pojasnili kako je razgovor vođen radi prikupljanja obavijesti, što znači da se nad Šutalom ne provodi kriminalistička obrada te da je postupak daleko od faze kada bi on eventualno bio smatran osumnjičenikom.

Vezani članci:

arti-201002220105006 arti-201002190267006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo