SUŽIVOT U ZGRADAMA: / Svađe, prijetnje, prljavo stubište, ima li toga kod vas?

Image
Foto: Pixsell, Sanjin Strukić

Suživot u zgradama zajedničkog stanovanja rijetko kad je po volji svim suvlasnicima.

12.10.2015.
6:24
Pixsell, Sanjin Strukić
VOYO logo

Da je to čest slučaj pokazuje i slučaj iz Osijeka. Stanari jedne zgrade u Divaltovoj ulici dobro moraju gledati hoće li ispred nečijih vrata stati nogom u vrećicu od kućnoga smeća! Kako ne bi morali silaziti s katova do prizemlja gdje su kante, nerijetko smeće satima ostavljaju ispred vrata, piše Glas Slavonije.

S druge strane, suvlasnik u zgradi na Šetalištu K. F. Šepera mjesecima je negodovao što se stanari ne služe kontejnerom ispred zgrade, već su običavali smeće staviti ispred njegova balkona u prizemlju. Nije mu stoga bilo teško iz velike vreće dio smeća staviti u manje i vratiti ga stanarima ispred ulaznih vrata. S druge strane, u Biševskoj ulici u Osijeku stanarka u prizemlju kaže kako svakodnevno može pratiti što susjeda iznad nje - kuha!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko to trese stolnjak kroz prozor?

"Više sam no sigurna da jede dosta kruha jer sve mrvice završe kod mene na balkonu. A ondje baci i razne druge otpatke poput omota od salame, poklopce jogurta i štošta drugo. Svaki dan moram čistiti balkon, a da ne govorim kako mi izgleda cvijeće. Uzalud su sve molbe i stvarno ne znam što učiniti", s ironijom priča sugrađanka iz Biševske.

Žarulje koje ne svijetle mjesecima i koje nitko ne želi zamijeniti, glasno slušanje glazbe i nakon 22 sata, prljava i prašnjava stubišta bez čistačica, ali i brojne druge “divote” zajedničkog stanovanja u Osijeku su neizbježni, a Udruženje stanara Grada Osijeka samo su jedno od mjesta gdje se ogorčeni stanari žale jedni na druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bude i prijetnji - čak i policijom

"Svakodnevno dobivamo velik broj pritužbi, a mnogi od nas traže da budemo posrednici između njih i predstavnika stanara. Bude i raznih prijetnji, čak i policijom, a nerijetko nezadovoljni stanari stavljaju upozorenja na oglasne ploče u ulazima, no bez rezultata. Žale se i na nekontrolirano trošenje novca iz pričuve, ali i na brojne druge probleme i mi uvijek savjetujemo da pronađu miran način kako će riješiti svoj proble", savjetuje za Glas Slavonije Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja.

Primjeri poput ovih iz Osijeka, zasigurno, su svakodnevnica stanara zgrada i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napao podstanarku zbog neplaćenih režija za 2012. i 2013. godinu

Image

Napao podstanarku zbog neplaćenih režija za 2012. i 2013. godinu

Image

Napao podstanarku zbog neplaćenih režija za 2012. i 2013. godinu

Glas Slavonije/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo