'Supertajni' OIB je zapravo najjavniji podatak!

Čini se da nikad osobni podaci građana nisu bili javniji.

26.5.2011.
11:55
VOYO logo

Potrošačke udruge upozoravaju kako OIB ne treba davati svima koji pitaju za njega. A pitaju mnogi – veterinari, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatska radiotelevizija, Gradska plinara, turističke agencije, prometna poduzeća... Kako je to moguće ako se navodno radi o tajnom broju?

"Korisnik usluga dužan je dati OIB HRT-u, Gradskoj plinari, HEP-u i sl., budući da se radi o ovlaštenim korisnicima OIB-a sukladno članku 5. stavak 1. točka 2. Zakona o OIB-u", navodi Agencija za zaštitu osobnih podataka u odgovoru Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača. Dodaju da građani drugima nisu dužni dati OIB, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što se OIB po zakonu treba ustupiti jedino državnim tijelima, jedinicama lokalne samouprave, pravnim osobama koje se dijelom financiraju iz proračuna ili im je osnivač RH, te onima kojima su povjerene javne ovlasti, taj se podatak "ne može prikupljati u svrhu s kojom ispitanik nije upoznat, a koja je izričito navedena u skladu sa zakonom", navode. Dodaju i da se, isto tako, ti podaci mogu prikupljati samo u decidiranom opsegu i koristiti za strogo određenu svrhu.

Ali, realnost je takva da vam nitko ne objašnjava zbog čega vam uzimaju OIB, niti garantira da će biti usko korišten kao što propisuje zakon i da nitko zapravo ne kontrolira druge tvrtke kojima korištenje OIB-a olakšava sortiranje podataka, iako nemaju zakonsko pravo da građane zatraže taj broj. I ne traže ga samo pravne osobe bez takvog prava, navodi Tomislav Lončar, tajnik HUZP-a, nego i fizičke osobe. Primjerice, kaže, veterinari neće upisati psa ako ne date OIB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li Agencija ikad kontrolira u koje se svrhe rabe podaci o OIB-u?", upitao je Agenciju, no već više od dva tjedna čeka odgovor.

Vezani članci:

arti-201105200022006 arti-201104210436006 arti-201006080607006 arti-201005030170006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo