SUMNJIVI REZULTATI IZBORA: / Na tri mjesta u Splitu nisu brojali preferencijalne glasove, a DIP to ne zanima

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Luka Stanzl

U ponedjeljak će Državno izborno povjerenstvo (DIP) objaviti konačne i službene rezultate izbora, no ostaje sumnja u neke rezultate.

25.9.2016.
10:01
PIXSELL / ilustracija, Luka Stanzl
VOYO logo

Novi list piše o sumnji u rad nekih biračkih odbora pri čemu nije riječ samo o kandidatkinji Narodne koalicije u Dubrovniku, Olgi Muratti, koja je otkrila da na svom biračkom mjestu nije osvojila niti jedan preferencijalni glas, uključujući i svoj, da bi nakon njenog prigovora DIP zaključio da je oštećena za 107 glasova.

Nitko nije dao preferencijalni glas?

No, navodi se i niz slučajeva sumnjivog prebrojavanja preferencijalnih glasova na tri biračka mjesta u Splitu. Konkretno, na biračkom mjestu 107 u Splitu lista Narodne koalicije je pobijedila osvojivši 213 glasova, ali prema podacima dostupnima na internetskoj stranici DIP-a niti jedan od 14 kandidata nije dobio niti jedan preferencijalni glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispada po tome da u Splitu 68,95 posto birača, koji su svoj glas dali Narodnoj koaliciji, nije iskoristilo pravo preferencijalnoga glasa.

Zanimljivo je da su na biračkom mjestu 107 kod svih ostalih lista koje su osvojile glasove iskazani i preferencijalni glasovi, sve do HSP 1861. koji je osvojio tri glasa, i sva tri birača su dala preferencijalni glas po jedinom kandidatu što je uredno iskazano. Svoj posao prema svemu sudeći nije obavio ni birački odbor na biračkom mjestu 59 u Splitu, u zgradi Stanouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom biralištu Narodna koalicija osvojila je 209 glasova, a preferencijalni glas dalo je 29 birača te koalicije, odnosno njih 13,88 posto što je 55 posto manje od prosjeka za Grad Split. HDZ je na tom biračkom mjestu osvojio 193 glasa, a pravo preferencijalnog glasa iskoristio je 151 birač, piše Novi list.

KOALIRANJE NEIZBJEŽNO: DIP objavio potpune rezultate izbora, poznati svi zastupnici novog Sabora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utječe na raspored mandata

Treće sumnjivo biračko mjesto u Splitu je ono broj 78 u Osnovnoj školi Plokite, gdje ispada da birački odbor nikome nije iskazivao preferencijalne glasove. Dakle, Narodna koalicija osvojila je na tom biračkom mjestu 178 glasova, a pravo preferencijalnoga glasa iskoristilo je njih samo 19. Isto toliko, dakle 19 birača, iskoristilo je pravo preferencijalnog glasa u slučaju koalicije HDZ-HDS koja je osvojila 114 glasova.

Takvo »prebrojavanje« preferencijalnih glasova nema utjecaja na broj osvojenih mandata po listama, ali može utjecati na raspored mandata unutar pojedine liste i moguće je da netko kome nisu pribrojeni preferencijalni glasovi zbog toga ne uđe u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREFERENCIJALNI GLASOVI: /

Pogledajte tko će u ovom sazivu sjediti u Saboru, mogli biste se prilično iznenaditi

Image
PREFERENCIJALNI GLASOVI: /

Pogledajte tko će u ovom sazivu sjediti u Saboru, mogli biste se prilično iznenaditi

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

DIP ne namjerava poduzeti išta

Na pitanje Novog lista hoće li pokrenuti nadzor na tim biračlkim mjestima, iz DIP-a su kazali da "uvid u izborni materijal radi u povodu prigovora koji su podnijeti zbog nepravilnosti u postupku izbora ili na objavljene rezultate izbora, ako ocijeni da navodi iz prigovora ukazuju na nepravilnost u postupku izbora".

Za činjenicu da je u Splitu 68,95 posto birača Narodne koalicije koristilo preferencijalni glas, a na biračkom mjestu 107 nitko, u DIP-u kažu "da bi se mogla ocjenjivati uvidom u izborni materijal samo u postupku odlučivanja o prigovoru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP u ovom slučaju ne kani poduzeti ništa jer "ne nalazi opravdanim da se vrši uvid u glasačke listiće na biračkim mjestima u Gradu Splitu".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo