Sukob Uprave i novinara na rubu fizičkog incidenta

Uprava Glasa Istre zabranila je u ponedjeljak ujutro štrajkašima ulaz u prostore redakcije.

8.11.2010.
10:54
VOYO logo

Ulaz u redakciju Glasa Istre dopušten je bio samo sindikalnoj povjerenici Maši Jerin i radnicima pod radnom obvezom, dok su ostali novinari, fotoreporteri, tehnika i drugi djelatnici zadržani pred zgradom.

Situacija je na trenutke bila vrlo uzburkana i emotivna, a kako piše iPress, u jednom je trenutku došlo i do naguravanja između novinara Zorana Angeleskog i suvlasnika spomenutog lista Alberta Faggiana koji se spustio iz redakcije dati izjavu okupljenim novinarima iz ostalih redakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo što se događa je tužno'', mišljenje je Faggiana, koji je zabranu ulaza pojasnio je time da su ''u nedjelju brisani pristupni kodovi na dva računala, što znači da netko želi onemogućiti rad onima koji to žele''.

Podsjetimo, sindikat novinara Glasa Istre u nedjelju je krenuo u štrajk, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. Sindikat se odlučio na štrajk nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja s poslodavcem o novom kolektivnom ugovoru, te nakon neuspjelog procesa mirenja, tijekom kojeg Uprava nije odustala od odluke za daljnjim smanjivanjem već prepolovljenih plaća, najavljujući otkaze za četvrtinu zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, od ponedjeljka u 8 ujutro u štraku je dio zaposlenika i honorarnih djelatnika nekad legendarnog zagrebačkog Radija 101. Štrajk upozorenja trajat će do 14 sati. Posljednja im je plaća isplaćena prije godinu dana, a mirovinsko i zdravstveno osiguranje im se ne uplaćuje više od godinu i pol dana.

''Račun Radija 101 je blokiran, posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009. i od tada se umjesto plaća isplaćuju pozajmice. Posljednja isplaćena pozajmica je za travanj 2010. Mirovinsko osiguranje ne isplaćuje se od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi na plaće ne plaćaju se od svibnja 2009. Honorarni suradnici su u daleko goroj situaciji", kažu zaposlenici i honorarci s Radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga u rujnu ove godine došlo je do kolektivnog radnog spora. Nakon uspješno provedenog postupka mirenja s poslodavcem, Upravom Radija 101, postignut je sporazum. Međutim, poslodavac je, kažu u priopćenju, prekršio drugu točku tog sporazuma, kojom se obavezao do 30. listopada ove godine isplatiti pozajmice za svibanj i lipanj.

Uprava je na najavu štrajka reagirala priopćenjem u kojem je istaknula da je štrajk nezakonit. Tvrdi da, iako se obvezala isplatiti pozajmice do 30. listopada, rok dospijeća te obveze ističe 30. studenoga, te da će štrajk "naštetiti zaposlenicima jer će dodatno otežati poslovanje i odnos s oglašivačima, a u tom slučaju će biti puno teže osigurati drugu i sve naredne plaće", priopćeno je. U svome priopćenju je Uprava 101-ice k tome zaprijetila i otkazima, jer tvrdi da nezakonitim štrajkom dolazi do povrede radne obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Radija 101 su, inače, poruku podrške poslali kolegama u Glasu Istre.

Hrvatsko novinarsko društvo dalo je punu potporu novinarima i urednicima zagrebačkog Radija 101 i podružnici SNH-a na tom radiju u njihovom današnjem štrajku upozorenja. Nakon postupka mirenja, Uprava ne ispunjava svoje obveze i to je legalni i legitimni razlog štrajka. Šokirani smo prijetnjama predsjednika Uprave Radija 101 Drage Perića sindikalnom povjereniku i novinarima koji su najavili štrajk da će im podijeliti otkaze i prijaviti ih Državnom odvjetništvu. S druge strane, ova Uprava nije uspjela ponuditi bilo kakvu koncepciju budućnosti Radija 101, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva. Strukovna udruga podržava i borbu novinara Glasa Istre za svoja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201009230731006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo