Na glavnoj tržnici u Osijeku tri OPG-a prodaju domaće suhomesnate proizvode. Upravo je zima najbolje vrijeme za uživanje u čvarcima, kulenu i kobasicama, ali euro i zabrana kolinja ipak su imali utjecaj na cijenu.
''Unatoč kugi, i dalje predano radimo na kvaliteti suhomesnatih delicija – one su i dalje 100 posto domaće, čime čuvamo tradiciju i pružamo mušterijama vrhunski doživljaj okusa proizašlih iz našeg OPG-a. Euro i zabranja kolinja možda jesu malo utjecali na cijene, ali ne i na kvalitetu. Domaće je domaće'', rekao je jedan od prodavača za SiB.hr.
U mesnicama je slično
Svi drže približno jednake cijene, pa kilogram kulena košta 30, kilogram čvaraka 20, a kilogram slanine 15 eura. Cijena kobasica raznih vrsta je i do 13,50 eura po kilogramu.
Pečenica se može naći po cijeni od 24 eura po kilogramu, šunka od buta je 18, a kulenova seka 16 eura po kilogramu.
Cijene u mesnicama na istoj tržnici su slične. Kulen je ipak nešto skuplji, 35 eura po kilogramu.
Kod onih koji prodaju privatno je skuplje
Međutim, oni koji privatno prodaju suhomesnate delicije drastično su podigli cijene. Kod takvih OPG-ova se kilogram svježe kobasice ne može kupiti po nižoj cijeni od 10 eura. Za kilogram suhe kobasice treba dati i do 18 eura, a za kulen 35.
Slavonska slanina kod privatnih OPG-ova stoji 15 do 20 eura po kilogramu. Kilogram kulenove seke je oko 26, a kilogram pečenice i budžole 20 eura, ali čvarci su nešto jeftiniji - 17 eura.
Te su cijene dosta više u usporedbi s prošlom godinom kada je kilogram kulenove seke, na primjer, bio 165 kuna, a čvaraka 120 kuna. No, unatoč tome, prodaja ide i ove godine.
POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li sukob na Bliskom istoku utjecati na cijene hrane u Hrvatskoj? 'Moglo bi se poništiti i usporavanje inflacije'