A neki nemaju obitelj... / Od sljedećeg mjeseca skuplje cijene domova za starije: '10 po 10, sad je već na 40 posto poskupljenja'

Osim što su skupa, mjesta u domovima nedostaje, pogotovo kada je riječ o teško bolesnima. Na mjesto se čeka godinama

14.1.2024.
15:36
VOYO logo

Od sljedećeg mjeseca rastu cijene u domovima za starije, negdje i do 15 eura. U Vukovaru će to biti 10 posto više, piše Danas.hr.

"10 posto nije malo, ali evo imam djecu pa nekako ćemo, pomoći će i oni“, kaže Mirjana Duvnjak, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je oko 40 eura više, 10 posto. Ja sada plaćam 449 eura“, kaže Jozo Radić.

U domu za starije u Vukovaru smješteno je 108 osoba. Najniža cijena je 416, a najviša 550 eura po korisniku. Iako su cijene rasle i prije 4 mjeseca, ravnateljica kaže drugog načina nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Računi za grijanje, plin, struju su otišli gore, plaće radnicima, dodaci na plaće, svi troškovi doma su povećani. Mi znamo da je to nepopularna mjera, ali nismo imali drugog načina na koji bi tu razliku pokrili. Uskakala nam je i županija s određenim iznosima ali i dalje je to nedovoljno sredstava“, rekla je Željka Rajković, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vukovar.

Image
'NEMA EMPATIJE' /

Strahovito poskupjeli domovi za starije i nemoćne, u nekim gradovima do 150%: 'Većina si to ne može priuštiti'

Image
'NEMA EMPATIJE' /

Strahovito poskupjeli domovi za starije i nemoćne, u nekim gradovima do 150%: 'Većina si to ne može priuštiti'

Cijene ovise i o vrsti sobe i usluge

Ana Zagorec i Slavko Krajačević, korisnici doma za starije Bjelovar, od svoje mirovine još uvijek si uspijevaju pokriti troškove smještaja, ali kažu, mnogo je onih koji to ne mogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja moram sve od svoje mirovine jer nemam obitelj, i kakva mi je mirovina tako je. Da nema lijekova, da nema svega drugog bilo bi dobro, ali mi imamo puno izdataka, a mirovina ne prati sve to“, kaže Ana.

"Imali smo u nazad par godina prvo poskupljenje od 10 posto, pa još 10 posto, pa sada 20 posto, pa to je sve skupa 40 posto. Mnogi već čekaju da im obitelj plati tu razliku, a neki su i na socijalnom“, kaže Slavko Krajačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene se razlikuju ovisno o tome je li riječ o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, ima li soba balkon i je li uključena dodatna skrb.

Narasli svi troškovi

U domu za starije osobe u Bjelovaru cijene su za 20 posto rasle u travnju prošle godine, nova poskupljenja očekuju se i ove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama su troškovi namirnica porasli od 7 do 52 posto. Porasli su i izdaci za plaće radnika, a najave su da će ih biti još. Kad sve to uzmemo, zbrojimo i oduzmemo, mi nismo financijski stabilni“, kaže Sanela Mlatilik, ravnateljica Doma za starije osobe Bjelovar.

Decentralizirana sredstva koja dobiju nisu dovoljna, pa cijene za korisnike i njihove obitelji rastu. Situacija je takva i u Sisku i u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadašnje cijene su bile oko 300, do 400, 450 eura maksimalno. Sada idu od 480 pa sve do 880 eura. Država mora odgovarati za starije osobe jer su mirovine vrlo niske i imamo vrlo visok stupanj siromaštva“, kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Osim što su skupa, mjesta u domovima za starije nedostaje, pogotovo kada je riječ o teško bolesnima. Na mjesto u domu čeka se godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Potraga istražila kakvo je stanje u domovima za starije i nemoćne. Korisnici vezani i prljavi, njih 20 dijele pile i pol

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo