Ključno je prvih 60 minuta / Sudar na moru: Pogledjate kako izgleda jedna akcija sanacija mora gdje sudjeluju sve dežurne službe

I tu je ključan zlatni sat, prvih 60 minuta za reakciju koje mogu donijeti ogromne uštede kod sanacije, nekad čak i do 80 posto.

13.10.2021.
21:00
VOYO logo

Jutros u riječkom akvatoriju veliki ekološki incident! U sudaru dviju brodica izlila se veća količina goriva!

Odmah su dignute sve dežurne službe i krenulo se u akciju sanacije mora. Srećom, riječ je samo o operativnoj vježbi.

Trenutak nepažnje bio je dovoljan za incident! Nakon sudara, iz broda je iscurila velika količina goriva.

"Ovaj dio na moru je praktički najzahtjevniji dio operacija i dobro je obavljeno, razvijena je lijepo konfiguracija brana u kojoj sudjeluje nekoliko plovila", kaže ravnatelj Jadranskog edukativno-istraživačkog centra Vedran Martinić.

I tu je ključan zlatni sat, prvih 60 minuta za reakciju koje mogu donijeti ogromne uštede kod sanacije, nekad čak i do 80 posto.

"Sudjeluju naša tri eko plovila, stručni djelatnici i koristimo nekih 200 metara brana. To su plutajuće brane na napuhavanje koje mi svakodnevno koristimo, gumene i ustvari s njima se ograđuje lokalizira onečišćenje", kaže član Uprave Dezinsekcije Rijeka Toni Dujmović. 

U idealnoj su formaciji, spori su kako gorivo ne bi prošlo ispod brane visoke 60 centimetara. Zagađenje je stiglo i do plaže ispred stadiona na Kantridi.

"Znači da je bilo sada izuzetno važno postaviti ove brane i spriječiti sam doticaj tih uljnih onečišćenja sa obalom, jedan dio se čisti uz pomoć skimera, to su posebni uređaji koji skupljaju to ulje i onda se ono prevozi u ove cisterne, a jedan dio se isto tako čisti ručno", kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro Nada Milošević. 

Zbog iznenadnog onečišćenja mora, u akciji je 80-ak ljudi s desetak specijaliziranih plovila i cisternama na kopnu. Srećom, sve je ovo samo operativna vježba.

"Možemo sa zadovoljstvom reći da je uspješno obavljena vježba, da smo spremni za slučaj da se ne daj Bože nešto dogodi, a Rijeka i šira okolica i industrijski i u lučkom smislu je razvijena i potencijalne opasnosti uvijek vrebaju", kaže kapetan Lučke kapetanije Rijeka darko Glažar. 

Dobro je znati da su spremni, a kamo sreće da sve viđeno nikada ne zatreba u stvarnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo