borili se za svoja prava / Sud u Karlovcu unatoč štrajku - bez zaostataka. Kako im je uspjelo?

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Za vrijeme štrajka, u Županijskom sudu u Karlovcu radili nacrte odluka i radili na predmetima koji nisu bili hitni i nužni

2.8.2023.
13:19
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Za vrijeme dvomjesečnog štrajka, Županijski sud u Karlovcu nastavio je raditi na hitnim i nužnim poslovima. Kazneni odjel normalno radi i za vrijeme godišnjih odmora, a privremeno će biti usporen rad u građanskom odjelu.

Ipak, za veći dio sudova ostaje rješavanje zaostataka koji su se nagomilali u 52 dana štrajka službenika i namještenika u pravosuđu. Rad u cijelosti počinje od petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik suda, Leon Kovačić, za KAportal je rekao da su u Karlovcu odmah po završetku štrajka počeli raditi na predmetima koji Naredbama predsjednika Vrhovnog suda RH nisu bili označeni kao hitni i nužni.

"Nema pristiglih predmeta koji zbog hitnosti nisu bili riješeni za vrijeme trajanja štrajka. Konstatira se da nije prestao sudski rad na predmetima izvršenja kazne zatvora, a tiče se upućivanja osuđenika na izvršavanje zatvorske kazne, postupci odgodi izvršenja kazni zatvora, prekidi, sudska zaštita i uvjetno otpuštanje zatvorenika", objašnjava Kovačić o radu kaznenog odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dugogodišnja praksa /

Ustavni sud na strani liječnika. Vraćanje plaće ako odu na drugi posao - protuustavno

Image
dugogodišnja praksa /

Ustavni sud na strani liječnika. Vraćanje plaće ako odu na drugi posao - protuustavno

Što se tiče građanskog odjela, Kovačić kaže: "Obzirom da je građanski odjel ŽS Karlovac II stupanjski sud, odnosno radi na predmetima koje zaprima po žalbama od strane Općinskih sudova u Republici Hrvatskoj, ti su Općinski sudovi dostavljali samo predmete po žalbama koji su bili hitni i nužni. Stoga ovaj sud nema pristiglih predmeta u građanskom odjelu koji zbog hitnosti nisu bili riješeni za vrijeme trajanja štrajka."

Suci su radili i na predmetima koji nisu bili hitni i nužni. Nakon vijećanja sastavljali su nacrte odluka, pa se prestankom štrajka takve odluke naknadno otpremaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Provjerili smo kako su pravosudni radnici proveli prvi radni ponedjeljak nakon štrajka. Mnogi na godišnjem

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo