od 22. siječnja / Suci odbili ponudu Ministarstva. Kreću u bijeli štrajk, odgađaju se skoro sve rasprave, a koliko će trajati, ovisi o vlasti

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Sudačka udruga ističe kako je netočna tvrdnja ministarstva da bi se njihovim izmjenama primanja sudaca povećala za 698 eura neto

17.1.2024.
18:06
Dusko Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) donio je u srijedu odluku o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave. 

"Ta mjera će se provoditi na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka", kazao je nakon sastanka predstavnik UHS-a Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UHS je prethodno u utorak podsjetio kako traži reformu sustava prihoda koja, uz materijalna prava, uključuje indeksaciju i razradu koeficijenata kao trajno zakonsko rješenje kakvo je sugerirala i Europska komisija.

Netoćna je tvrdnja ministarstva

Sudačka udruga ističe kako je netočna tvrdnja ministarstva da bi se njihovim izmjenama primanja sudaca povećala za 698 eura neto, navodeći kako je temelje na pogrešnoj pretpostavci ili računici da su u prvoj fazi sucima primanja povećana za prosječnih 583 eura neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga podsjeća da je početkom prošle godine zatražila povećanje plaće od 600 eura neto uz daljnju zakonsku regulaciju primanja. Dodaje da su suci pristali na prosječno povećanje od kompromisnih 513 eura, uz obećanje kako će se druga dva koraka ostvariti do kraja 2023.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je ranije u srijedu kako nije iznenađen, no da je razočaran odlukom sudaca koji su odbili predloženi im model uvođenja materijalnih prava te je poručio da je štrajk koji najavljuju neopravdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi UHS-a štrajkali su i gotovo dva tjedna lani u svibnju. Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao, ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

Image
PROBLEMI U PRAVOSUĐU /

Malenica smatra da će imati dovoljno sudaca za izborna povjerenstva: 'Ni prošle godine nisu svi štrajkali'

Image
PROBLEMI U PRAVOSUĐU /

Malenica smatra da će imati dovoljno sudaca za izborna povjerenstva: 'Ni prošle godine nisu svi štrajkali'

Ministarstvo pravosuđa: Suci odbili najveće povećanje u proteklih nekoliko godina

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave izvijestili su da, unatoč proglašenju mjera Udruge hrvatskih sudaca i odbijanju najvećeg povećanja u proteklih nekoliko godina, ostaju privrženi dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, kažu, one dolaze nakon odbijanja ovotjednog prijedloga Ministarstva pravosuđa i uprave o uvođenju materijalnih prava, a kojim bi se prosječna neto primanja sudaca uvećala za gotovo 700 eura u manje od godinu dana.

Iz Ministarstva su u srijedu popodne napomenuli i da je odlukom o pokretanju mjera upozorenja sljedećeg ponedjeljka, 22. siječnja, a koja je sucima poslana još u utorak, 9. siječnja, Udruga hrvatskih sudaca samo potvrdila točnost informacija koje su prošlog tjedna objavljene u jednom mediju da će "neovisno o tome što će Vlada u međuvremenu ponuditi, ponovo krenuti s mjerama upozorenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeli štrajk unaprijed je dogovoren

Podsjetili su također da se posljednji sastanak, na kojem je Ministarstvo ponudilo uvođenje materijalnih prava pravosudnim dužnosnicima, održao u ponedjeljak, 15. siječnja.

"Dakle, danima nakon što je Udruga već poslala obavijest svom članstvu da će pokrenuti mjere upozorenja 22. siječnja, a nastavno na najave bojkota rada u izbornim povjerenstvima i ultimatumom koji su javno komunicirali prema Vladi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unaprijed dogovoreni bijeli štrajk pokazuje da na posljednje razgovore s Ministarstvom, predstavnici Udruge nisu dolazili s namjerom postizanja rješenja ove situacije", ocijenili su iz Ministarstva te su istaknuli da ostaju otvoreni za sastanke s Udrugom hrvatskih sudaca, ali naglašavaju da takav pristup komunikaciji nije dobar za razgovore, posebno imajući u vidu da je pravosudnim dužnosnicima ponuđeno drugo povećanje primanja u manje od godinu dana.

Predloženi model koji je na ovotjednom sastanku u Ministarstvu članovima Udruge predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uključivao je uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike, stoji u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa i uprave te poručili da su dali "realan i ostvariv prijedlog" koji bi na mjesečnoj razini sucima značilo povećanje od dodatnih 115 eura neto. Zajedno s lanjskih povećanjima, prosječna neto primanja sudaca uvećala bi se tako za gotovo 700 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo će poduzeti mjere osiguranja prava na pristup sudu

To bi, kažu, bilo najveće povećanje primanja sudaca u proteklih nekoliko godina "da je Udruga na to pristala". Također, napomenuli su, prije bilo kakvih novih dogovora - mora se urediti sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama.

Ujedno, dodali su, povećana su i druga prava ostvarena u prethodnoj godini, a koja su pridonijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika. U prvom redu, povećanje naknada za upućivanje na drugi sud, kao i povećanje naknada za dežurstva. Povećanje se, istaknuli su, ne zasniva na pretpostavkama, već na realnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu", stoji u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO: Tri su zanimanja posebno isplativa, tri je bolje izbjegavati i koliko stvarno zarađuju medicinari, učitelji, suci...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo