NOVAC NAM CURI KROZ RUKE / Poznat razlog zbog kojeg HAC ne uvodi vinjete. Stručnjak jasan: 'Trebali smo to učiniti prije 15 godina'

Image
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj se cestarina naplaćuje po prijeđenom kilometru, a tako će ostati i s novim sustavom. Cestarina će se naplaćivati očitavanjem tablica ili preko ENC uređaja

13.9.2023.
10:52
Profimedia
VOYO logo

 HAC bi s vinjetama imao 150 milijuna eura manji prihod, piše u srijedu Jutarnji list, donoseći mišljenja stručnjaka o tome zašto nemamo sustav naplate cestarina kao u Sloveniji i Austriji.

Hrvatska bi za otprilike dvije, tri godine trebala dobiti novi sustav naplate cestarine. Odluka o novom načinu naplate donesena je još prije pet godina, a u javnosti je posljednjih nekoliko tjedana ponovo krenulo zagovaranje uvođenje vinjeta kao najboljeg sustava naplate, dok se novi sustav opisuje kao loš i preskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OVAJ MODEL NEMA NITKO U EUROPI' /

Stiže novi sustav cestarina, ali...: 'To je siva zona u kojoj se luta. Avantura naplate koju nitko nije isprobao'

Image
'OVAJ MODEL NEMA NITKO U EUROPI' /

Stiže novi sustav cestarina, ali...: 'To je siva zona u kojoj se luta. Avantura naplate koju nitko nije isprobao'

Različite cijene s obzirom na opterećenje

U Hrvatskoj se cestarina naplaćuje po prijeđenom kilometru, a tako će ostati i s novim sustavom. Cestarina će se naplaćivati očitavanjem tablica ili preko ENC uređaja. Novi sustav omogućit će upraviteljima autocesta uvođenje mnogobrojnih modela naplate cestarine - različite cijene tijekom dana, po danima u tjednu ili tijekom različitih godišnjih doba - te će se i na taj način pokušati privući vozače na autoceste.

Profesor Marko Ševrović s Prometnog fakulteta u Zagrebu tvrdi kako je Hrvatska naplatu cestarina putem vinjeta trebala uvesti prije 15 godina i kako bi to sigurno rezultiralo većim prometom autocestama, većim gospodarskim razvojem područja uz autoceste te bi u konačnici dovelo do rasta BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji tvrdi da bi HAC izgubio 150 milijuna eura na vinjetama

"No, danas, kad je došlo do tehnološkog razvoja, uvođenja 5G mreže i razvoja plaćanja pomoću aplikacija, vinjete su stvar prošlosti. Uvođenjem vinjeta Hrvatska bi u ljetnim mjesecima na autoceste dovela još veći broj automobila, napravila bi se dodatna zagušenja u obalnim gradovima jer bi se strance poticalo da za relativno malo novca koriste naše prometnice”, smatra.

Prema dostupnim informacijama, simulacije pokazuju da bi u slučaju da se u Hrvatskoj uvede isti model naplate cestarine kao u Austriji ili Sloveniji, HAC imao manji godišnji prihod od oko 150 milijuna eura, što bi se odrazilo na kvalitetu održavanja prometnica, ali i na uredno otplaćivanje kredita, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo