Stručnjaci razapeli glavni projekt Milanke Opačić

Pet stručnjaka za obiteljsko pravo s pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Splitu uputilo je negativan dopis na nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona izrađenog u ministarstvu Milanke Opačić.

10.9.2013.
15:01
VOYO logo

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac i doc. dr. sc. Irena Majstorović s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dijana Jakovac-Lozić s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Splitu te prof. dr. sc. Nenad Hlača s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci smatrali su svojom profesionalnom i moralnom dužnošću osvrnuti se na predloženi nacrt zakona koji, kako kažu, ''u ovakvom obliku nije smio ići u javnu raspravu jer je nedorađen''.

''Postojeći Obiteljski zakon trebalo je samo poboljšati, a nipošto ulaziti u posao kojem ovaj predlagatelj nije dorastao. Konfuzija koju bi ovakav zakon izazvao samo bi potpirila vatru o navodno nesposobnim sucima i nevještim odvjetnicima, a u stvarnosti bi zakonodavac svoju nesposobnost prebacio na izvršnu vlast i pravosuđe'', napisali su stručnjaci u pismu Ministarstvu kao zakonodavcu, Saboru RH i ostalim institucijama, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo zakon u kojem se ne zna što je pisac htio reći, osim što je htio ostaviti svoj autogram

''Predloženi nacrt vrvi nomotehničkim pogreškama, pravnim nelogičnostima i apsurdnim nepoznavanjem značenja i dosega pojedinih obiteljskopravnih instituta i njihovog međuodnosa. Cilj zakonodavca moraju biti jasni i jednostavni propisi. U ovome slučaju, što god se moglo – zakompliciralo se, štogod je bilo moguće mijenjati – mijenjalo se, štogod se autorima uratka nije dopalo – izbacilo se'', napisali su u u oštrom pismu te dodali da ''imamo nacrt zakona u kojem se ne zna što je pisac htio reći, osim što je htio ostaviti svoj autogram.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo