STRUČNJACI OPET PRITIŠĆU HAZU ZBOG BANDIĆEVOG RAZARANJA GRADA: / 'Ovo je pitanje budućnosti Hrvatske"

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Grupa stručnjaka reagirala je na odgovor HAZU-a na njihovo otvoreno pismo zbog planiranih izmjena GUP-a u gradu Zagrebu

13.9.2019.
13:27
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Net.hr prvi objavio pismo grupe stručnjaka, arhitekata, urbanista i inženjera građevine, upućeno predsjedniku HAZU-a, Velimiru Neidhardtu, jer su očekivali njegovu reakciju - kao akademika, intelektualca, ali i kao poznatog arhitekta - zbog forsiranja izmjena GUP-a u Zagrebu i planiranja tzv. projekta Manhattan u režiji Milana Bandića, pismo je ubrzo, od inicijalnih 40 potpisnika, skupilo još mnogo potpisa, ukupno 259. A onda je stigao i odgovor iz HAZU-a.

Image
40 STRUČNJAKA PROZIVA ŠEFA HAZU-A ZBOG BANDIĆEVOG MANHATTANA: /

'Muk akademije para uši, čudi nijemost akademika...'

Image
40 STRUČNJAKA PROZIVA ŠEFA HAZU-A ZBOG BANDIĆEVOG MANHATTANA: /

'Muk akademije para uši, čudi nijemost akademika...'

Predsjednik Nedhardt nije se obratio kolegama osobno, nego se oglasila Služba za odnose s javnošću Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ARHITEKTI POSLALI OTVORENO PISMO BANDIĆU: ‘Nacrt izmjena GUP-a nije u skladu s demokratskim procedurama’

Stručnjaci: Ovo nije dnevna politika

"HAZU se ne izjašnjava o dnevnopolitičkim pitanjima, naročito ako dolazi do suprotstavljanja između pojedinih interesnih skupina ili političkih stranaka. Tome treba dodati da se HAZU ne izjašnjava o pitanjima lokalnog karaktera. Njezina je funkcija štititi društvene vrednote na nacionalnoj razini, kao i u globalnom kontekstu", navedeno je između ostalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je na odgovor HAZU-a reagirala grupa stručnjaka koja je HAZU prozivala da reagira i upozoravala da "muk Akademije para uši".

U priopćenju za javnost grupa stručnjaka koja je pisala HAZU-u naglašava da je "zabrinuta je i razočarana reakcijom HAZU-a i pokazanim nedostatkom interesa za goruće probleme u Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HAZU se ne izjašnjava o dnevnopolitičkim pitanjima...", stoji u odgovoru HAZU-a, čime se pokazuje potpuno nerazumijevanje problema s kojima se susreće glavni grad Hrvatske, ali i Hrvatska u cjelini. Ovo nije dnevnopolitičko pitanje, nego pitanje budućnosti Hrvatske – o kojem intelektualci neovisno o svojoj političkoj orijentaciji ne bi smjeli šutjeti. Svojim paušalnim odgovorom Akademija relativizira događanja zbog kojih se pokrenula svekolika javnost i stavljajući ih pod 'dnevnopolitička pitanja' šalje javnosti štetnu i iskrivljenu poruku da se radi o trivijalnim temama koje nemaju nikakav utjecaj na zagrebačku, odnosno hrvatsku prostornu i društvenu budućnost. Nadamo se i očekujemo da će ugledna institucija revidirati svoj sadašnji stav i zauzeti toliko potreban kritički odnos prema društvenoj stvarnosti", navedeno je u dopisu grupe stručnjaka čije je pismo, sa stotinama potpisa, imenom i prezimenom i titulom, upućeno i u ured predsjednika Akademije.

Grupa podrške inicijalnom pismu i dalje raste i sve više stručnjaka pridružuje se inicijalnoj poruci - da muk Akademije para uši - jer smatraju da je problem devastacije javnog prostora u Zagrebu ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj problem oko kojeg bi se morala oglasiti i akademska zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo