Stručnjaci: Bahati pušači ubijaju ribe u Jadranu

Svake godine samo na istočnoj obali hrvatskog dijela Jadrana pri moru ili izravno u moru završi od 300 do 500 milijuna ostataka cigareta.

25.8.2010.
10:33
VOYO logo

"Vi, zapravo, niste uopće svjesni kojim blagom raspolažete. Mi smo sentimentalno vezani uz Jadran, vaše predivno more, plaže i obale. Kad krećemo na odmor, bez ustezanja kažemo: Idemo na naše more! Zbog toga smo uistinu žalosni kad vidimo kako se bezočno uništava svim i svačim. Posljednjih godina smo uočili da ga nemilice ugrožavaju pušači svojim opušcima i odbačenim kutijama. Filtri od cigareta su na svakom koraku. Pomiješani su sa šljunkom, naprosto ih je nemoguće očistiti. Imamo dojam da u tome, na žalost, prednjači domaće stanovništvo", upozoravaju dugogodišnji gosti našeg Jadrana, Česi Hana i Jaroslav Dlouhy.

No nisu oni jedini, smeću u Jadranu svjedoče brojni turisti, pa se sve češće postavlja pitanje treba li hrvatski dio Jadrana, koji duboko ulazi u europsko kopno, proglasi posebno osjetljivim morskim područjem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija piše kako svake godine samo na istočnoj obali hrvatskog dijela Jadrana pri moru ili izravno u moru završi od 300 do 500 milijuna ostataka cigareta. Pogleda li se Sredozemlje na kojem živi 150 milijuna ljudi, a odmara se 200 milijuna turista, dvojbe nema- pušači izravno ozbiljno ugrožavaju ovaj dio planete Zemlje.

Prema istraživanju znanstvenika na na Sveučilištu San Diego samo jedan opušak može toliko zagaditi litru vode da riba u njoj može uginuti. Smatra se da opušci imaju poguban utjecaj na život u moru, rijekama i oceanima, a jedna skupina znanstvenika i ekologa iz SAD-a bori se za to da opušci budu proglašeni otrovnim otpadom. Tom vrstom otpada bave se i naši stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S još nekolicinom kolega se već duže vrijeme bavim plutajućim otpadom u Jadranu, u što ubrajamo i opuške. Kad završi u moru, staklenoj boci je za samorazgradnju potrebno milijun godina, ribarskom najlonu 600, a PET ambalaži 450 godina. Limenke će 'nestati' za 80 do 200 godina, gumeni đonovi 80, koža 50, plastične vrećice 20 godina. Filteri od cigareta spadaju u brzoraspadajuće otpade. Što to znači? Da bi se rastvorili i nestali u moru, filterima za cigarete i voštanom kartonu za mlijeko potrebno je pet godina", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju znanstvenik Željko Kwokal, stručni suradnik Instituta Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo