Strašne brojke o seksualno zlostavljanoj djeci u RH

14.12.2011.
19:00
VOYO logo

Na skupu koji se u srijedu održao u Zagrebu raspravljalo se o problemima u sustavu zaštite djeteta svjedoka.

"U Hrvatskoj se godišnje u sudskim postupcima nađe oko pet tisuća djece, a od tog broja njih 2.484 žrtve su zlostavljanja u vlastitoj obitelji", kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Istaknula je kako ne postoji nijedno područje društva u kojem djeca nisu žrtve zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav iznad djece

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander kazala je da je najveći problem što djeca koja više puta svjedoče proživljavaju stres za stresom, a problem je i nestručnost i neosjetljivost ljudi koji se u postupku pojavljuju kao ispitivači.

Buljan-Flander je upozorila da djeca u postupku često gube nadzor na životom, te da se ponekad čini da je važnije zadovoljiti sustav nego pomoći nekom zlostavljanom djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu se moglo čuti da je zakonska regulativa usklađena s međunarodnim standardima, no da je problem što nije dovoljno razvijen sustav zaštite djece svjedoka. To potvrđuje i činjenica da je policija do sada opremila svega 15 posebnih prostorija u kojima iskaze daju djeca, a planirano je uređenje njih 45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo