Provjerili smo / Stranke se već pripremaju za koronaizbore: Tko će samostalno, a tko preko koalicijskih lista i kojih?

I kampanja i izbori događat će se u dosad neviđenim okolnostima

28.4.2020.
18:55
VOYO logo

Unatoč pandemiji, na parlamentarne izbore mogli bismo već ovoga ljeta. Iz vladajućeg HDZ-a tu opciju ne potvrđuju, ali ni ne demantiraju.

Stranke i opcije već se pripremaju za organizacijski nikad kompliciranijiji izlazak na birališta. Tko će samostalno, a tko preko koalicijskih lista i kojih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković iz Baranje ponavlja da je njemu i HDZ-u svejedno kada će se izbori održati, a iako to ovisi upravo o vladajućima, planove ne otkriva baš kao ni hoće li HDZ na parlamentarne izbore izići samostalno.

"Sve ćemo vam kazati kad dođe vrijeme. Tajnovito dosta. Jeste li uopće razgovarali s partnerima u koaliciji o mogućem datumu izbora? Nismo. Uopće? Ne, a gledajte svi čitaju novine. Je li HDZ spreman za izbore? A gledajte, ja vam govorim da ništa novog nema od jučer u 6 do danas u 3", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni premijerovi partneri poručuju da će na izbore samostalno, a HNS zaziva ranije održavanje izbora.

"Gospodarstvo ne može čekati 12. mjesec i neku novu Vladu", rekao je Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitno je bi li se zastupnici pa i oni Milana Bandića prije listopada svojevoljno odrekli saborskih mandata kroz glasanje za raspuštanje Sabora, što je preduvjet održavanja izbora u srpnju. Umjesto odgovora, zagrebački gradonačelnik najavljuje da će sada, pred kraj mandata u Saboru tražiti izmjene izbornog zakona:

"Nešto poput onog starog, iz 90-ih, vijeća općina, da se pola zastupnika bira direktno, gdje bi 4 ili 5 općina činile jednu izbornu jedinicu, a pola glasalo za liste koje partijske nomenklature skroje u svojim politbiroima, bio bi minimum pravednosti, da poštujemo naše sugrađane, da mogu birati", rekao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz SDP-a poručuju da izborni program već imaju, a načelno je dogovorena i koalicija:

"HSS, HSU i SNAGA zastupnika Aleksića. Uz SDP, to je temelj naše koalicije, otvoreni smo naravno za još nekakve točkaste koalicije po nekim izbornim jedinicama i uvjeren sam da ćemo to završiti u roku nekoliko dana. Što je s opcijama, strankom Miranda Mrsića, GLAS-a? Razgovaralo se s Ankom Mrak Taritaš, razgovaralo se s cijelim nizom stranaka, svih koji su u središtu, lijevo, odnosno na lijevom centru. Kod nekih smo dobili povratne informacije, a neki nisu htjeli razgovarati o uspostavi nekakve suradnje", rekao je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio ljevice ostaje raštrkan, a pitanje je i hoće li se desnica oko Miroslava Škore uspjeti ujediniti:

"Sjetimo se proteklih Europskih izbora, kada smo upravo mi, Hrvatski suverenisti pozivali na zajedništvo međutim političke snage koje su u našem djelu političkog spektra nisu to prepoznale pa su bile kažnjene", rekao je Hrastov Hrvoje Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo mi faktor nekog ujedinjenja, to je gospodin Škoro koji ima rezultat sa Predsjedničkim izborima i mi smo pokazali spremnost za zajednički dogovor", kaže pak politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

"Igre prijestolja" vode se i kod sastavljanja liste unutar iste stranke, još više kada se sastavlja koalicijska lista, a sve to, i kampanja i izbori, događat će se u dosad neviđenim okolnostima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo