predizborna atmosfera / Stranke se okreću EU izborima: 'Oni mogu biti dobra odskočna daska za kandidate za predsjedničke izbore'

Početak kampanje ujedno znači i kraj reformske godine bez izbora koja je, kako izgleda, proletjela i bez pravih reformi

28.10.2018.
20:00
VOYO logo

Kako će rasti pinjol kojeg je premijer Andrej Plenković zasadio, tako će rasti i predizborna atmosfera u državi. Iako je više od pola godine ostalo do europskih izbora, u HDZ-u već planiraju samostalan izlazak.

"Vrlo vjerojatno, budući da imamo jako puno sjajnih potencijalnih kandidata za te izbore. To su izbori koje smo dobili 2013. i 2014., pa ćemo ih onda dobiti i 2019.", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP također samostalan na izborima za EP

Izlazak bez partnera jučer su dogovorili i u najjačoj oporbenoj stranci. "Ja se nadam da će ovi europski izbori biti prilika da se stranka konsolidira", kazao je SDP-ovac i zastupnik u Europskom parlamentu (SDP-S&D) Tonino Picula.

Važan zadatak bit će izabrati nasljednike aktualnih europarlamentaraca, ili ostati pri provjerenom kadru - za svako mjesto 2014. borilo se čak 25-ero kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima računice u tome da i jedna i druga stranka idu same, jer jedino one mogu donijeti snagu na tu izlaznost, i njima nije u interesu raditi neku veliku kapmanju jer znaju da će, prije svega HDZ, infrastrukturom izvući ljude vani. To će biti veliki test za Živi zid koji bi možda išao na dva mandata", tvrdi politički analitičar Krešimir Macan.

'Odskočna daska za predsjedničke izbore'

Eurozastupnici žive na visokoj nozi. U aktualnom sazivu naši su zastupnici, kao i svi ostali, imali bruto plaću veću od 8 i pol tisuća eura, do europskih sjedišta mogli su besplatno letjeli biznis klasom, a svakog dana u džep bi im upalo i 313 eura dnevnica. Osim toga, europski bi izbori mogli biti generalna proba za one izbore koji predstoje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi EU izbori mogu biti dobra odskočna daska za kandidate za predsjedničke izbore. Dakle, netko će ulaziti u te rasprave i javni prostor, i onda nastaviti s tim u predsjedničkoj kampanji. Tu očekujem Živi zid i ove neke izazivače da se pojave, ali bez infrastrukture je to ništa", smatra Macan.

Koalicija HSS-a, GLAS-a i IDS-a

Bivši predsjednički kandidat Milan Bandić, ujedno koordinator najbrže rastućeg saborskog kluba svoje planove za predstojeće izbore još ne otkriva. Svoje kandidate, ovoga puta kako se čini sa HSS-om, uskoro će predstaviti i GLAS i IDS. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo biti mjesto okupljanja, ponuditi nadu građanima, biti spremni biti brana radikalizmu i populizmu. To smo mi za ovim stolom, kolege iz HSS-a su apsolutno na tom tragu", kazala je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS).

Reformska godina, kako ju je Vlada uporno nazivala, tako se već bliži kraju. Slijedi predizborno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo