Strani mediji: Hrvati žele u Europsku uniju

22.1.2012.
9:31
VOYO logo

Sve press-agencije spominju da su zadnja istraživanja pokazala da članstvo Hrvatske u EU podržava oko 60 posto državljana RH, kao i da je to prvi referendum nakon onoga o osamostaljenju iz svibnja 1991. godine, te da je od tada članstvo Hrvatske u EU jedan od nacionalnih strateških ciljeva države.

Agencije, između ostalog, napominju i da su hrvatske građane na referendum pozvali svi čelni ljudi države, stranke, velik broj nevladinih organizacija, kao i katolički biskupi, te da u državnoj izbornoj komisiji očekuju da će oko 22 sata biti poznati rezultati sa većine referendumskih mjesta. Za odluku o pristupanju Hrvatske Europskoj uniju potrebno je da, od ukupnog broja državljana koji se izjasne na referendumu, najmanje njih 50 posto plus jedan zaokruži odgovor "za".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti građani će se izjašnjavati o pristupanju Europskoj uniji na ukupno 6749 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

Na referendumsko pitanje da li ste za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji moći će odgovarati nešto više od 4,5 milijuna birača. Kako se izbori održavaju od sedam do 19 sati, agencije izvještavaju da je glasanje prvo počelo u Novo Zelandu, Australiji i državama Azije, nakon toga i u Hrvatskoj, te da će zadnje biračko mjesto biti zatvoreno u ponedjeljak na zapadu SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo