Ljepote Baranje sve su preopznatljivije. Krckanje domaćeg ajvara još je primamljivije, a lepet kormorana na vodi godi svačijem uhu i oku. Pa je i Ben Hector iz daleke Kalifornije, s obitelji posjetio Baranju.
“Gledali smo mjesta na našem putu od Budimpešte do Sarajeva. I vidjeli smo restoran na karti. Označili smo ga zajedno s dvorištem ovoga malog restorana, i rekli, ovo moramo posjetiti. Izgleda nevjerojatno. Idilična je. Mirna. Putevi su prelijepi. Svako selo kroz koje smo prošli je božanstveno”, tvrdi Ben.
Pa Baranja bilježi porast noćenja turista od čak 20% u odnosu na proteklu godinu. Prvo što turisti primjećuju okom, ali I okusima je bogata gastro ponuda. I to autohtona. Domaća.
“Sva hrana treba biti iz okruženja. U krugu od nekih 20-ak kilometara. Tako nabavljamo meso. Ribu kupujemo od ribara sa Dunava. Vina su nam tu lokalna. Imamo tri, četiri vinarije u selu u okolici u Baranji. Znači to je to. Nema tu puno tajni”, govori nam Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik “Baranjske kuće” u Karancu.
No Baranja nije samo fino vino i ukusna hrana. Baranja je lov, ribolov, biciklizam, ekstremni sportovi. Ali i prekrasna priroda, baš poput one u Biseru Baranje, Kopačkom ritu.
Pa vam more neće puno nedostajati. Pogotovo – morske cijene. “Ovdje kad dođete, definitivno se odmorite. Sva vaša čula uživaju. Maknete stres sa svakog vašeg posla. I ovdje stvarno možete napuniti baterije, dobro pojesti, dobro popiti i to, za hrvatske prilike, smiješne novce”, tvrdi Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.
Pa iako se ne može mjeriti s morskim, kontinentalni turizam, s Baranjskom ponudom, dobiva krila.