vlada odbila sindikate / Štrajk u osnovnim i srednjim školama: Kamo ćete sutra s djecom? Evo odgovora!

Image
Foto: PIXSELL

O ravnateljima i školama ovisit će kako će biti organizirana dežurstva za djecu

9.10.2019.
14:30
PIXSELL
VOYO logo

Postupak mirenja Vlade i učitelja i profesora, odnosno prosvjetnih djelatnika, nije uspio! Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je kako je Vlada u potpunosti odbila njihove zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja pa je zato propalo mirenje uoči sutrašnjeg štrajka.

"Vlada je nudila kroz dodatke povećanje osnovice od 2 posto 1. listopada i 2 posto 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo i zato je mirenje neuspješno završilo", kazao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da predstavnici Vlade uopće nisu htjeli raspravljati o koeficijentima, što je bilo jedan od glavnih zahtjeva dva školska sindikata. Najavio je kako sutra počinje štrajk u sustavima osnovnog i srednjeg školstva, a takvu vrstu štrajka, kaže, vidjet ćemo prvi put u Hrvatskoj. Naglasio je kako štrajk nije protiv roditelja i djece, već za dostojanstvo učitelja.

Kamo s djecom?

Iako se u većini škola neće održati nastava, iz Sindikata, kao i iz Ministarstva, napominju da sigurnost djece i njihovo pravo na obrazovanje ne smiju biti zanemareni. Stoga su škole dobile naputak iz Ministarstvao tome kako organizirati rad dok traje štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovnim školama gdje su manja djeca, osigurat će se čuvanje djece. Dio učitelja ili profesora mora ostati s djecom te voditi računa o njihovoj sigurnosti. Stoga, ako iz vaše škole ne dođe drugačije rješenje, u četvrtak, kada se održava štrajk, svoju djecu možete poslati u školu. Tamo će biti zbrinuta. 

Štrajk bi sutra trebao trajati od 8 do 13 sati prema uputama sindikata i štrajkaških odbora, a o ravnateljima i školama ovisit će kako će biti organizirana dežurstva za djecu. Mihalinec je istaknuo kako su za djecu odgovorni ravnatelji te da je na njima da procijene trebaju li zvati djecu u školu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štrajk će biti proveden kao cirkularni štrajk, što znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija", objasnio je Mihalinec.

Dodao je kako će u Sindikatu svaki dan objavljivati podatke o odzivu te će informirati javnost o tome kada će i koja županija štrajkati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke Ministarstva

I ministrica Divjak je uputila pravila prema kojima škole moraju postupati za vrijeme štrajka. Kazala je kako sigurnost djece, prava i interesi učenika trebaju biti na prvome mjestu i to treba uskladiti sa štrajkom učitelja. 

Svaka škola, napominje ministrica, dužna je obavijestiti roditelje i učenike o načinu rada škole. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka škola mora na svojim stranicama objaviti upute o radu škole kao i kontakt osobe i email adresu na koju se roditelji i učenici mogu javiti sa svojim pitanjima", poručila je ministrica.

Ravnatelji su dužni organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, a posebice s djecom od 1. do 4. razreda u osnovnim školama i s onima koji su uključeni u produženi boravak, imajući u vidu najbolji interes učenika te njihova zakonski pripisana prava i obveze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelji će odrediti osobu za kontakt koja će biti zadužena za davanje svih važnih informacija vezanih uz održavanje štrajka u školi.

Obveze koje su iz Ministarstva poslali ravnateljima svih škola u Hrvatskoj obuhvaćaju sljedeće upute: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. U ustanovama u kojima je štrajk najavljen u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima (u pisanom obliku), na dan štrajka ravnatelji/ravnateljica treba organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnog rada koji se provode u školskoj ustanovi;  

2. Kolektivnim ugovorima propisani su poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka te vas molimo da o navedenim odredbama vodite osobitu pozornost; 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Prema odredbi članka 4. stavka 1. Pravilnika o evidenciji radnog vremena za radnike školskih ustanova škola je dužna voditi evidenciju radnog vremena za sate provedene u štrajku. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo