zabrinuo ih hdz-ov program / Strahuju od novih komplikacija: 400.000 obitelji pokušava doći do zemljišta koja su im oduzeta za vrijeme komunističkog režima

HDZ u svom programu spominje stavljanje neobrađenog zemljišta u funkciju, što je zabrinulo one koji 26 godina pokušavaju doći do onoga što im je oduzeto

23.8.2016.
18:59
VOYO logo

Čak 400 tisuća obitelji u Hrvatskoj pokušava doći do zemljišta koja su im oduzeta za vrijeme komunističkog režima. 

Dio od dva milijuna oduzetih hektara je u vlasništvu države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada bi morala donijeti zakon da se te ljude obešteti. Ono što se da vratiti, da se vrati, a obeštećenje da se dogovori", kaže Marjan Boričević iz Inicijative za povrat imovine.

Nadali su se da će samostalna Hrvatska donijeti rješenje njihovih problema, ali sada strahuju od novih komplikacija. Naime, u HDZ-ovu programu spominje se stavljanje u funkciju neobrađenog zemljišta. Međutim, oni se pitaju - čijeg?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izborni Program HDZ-a suprotan je Rezolucijama skupštine Vijeća Europe br. 1096 i 1481 i Deklaraciji Hrvatskog sabora te upozoravamo da bi njegova realizacija značila staviti 'točku na i' na legalizaciju komunističke pljačke", poručio je odvjetnik Vladimir Gredelj u otvorenom pismu predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću.

U HDZ-u tvrde da je sve u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je odvojeni pravni proces koji ima svoj tijek i mi imamo razumijevanja za povrat imovine. Ono što mi govorimo, govorimo o poljoprivrednom zemljištu, novom zakonu o poljoprednom zemljištu. Želimo staviti u funkciju brojne neobrađene površine", kaže predsjednik HDZ-a Plenković.

Međutim, ljudima zemlja već 26 godina nije vraćena. Iz Narodne koalicije stiže obećanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravit ćemo, ja osobno, sve što je moguće. Jer se radi dobrim dijelom o poljoprivrednom zemljištu, ljudima koji dugi niz godina ne mogu do svojega. Morat će komunikacija Državnog odvjetništva i politike biti veća i bolja nego sada", poručuje predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Bivši vlasnici su prilično obeshrabreni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će morati međunarodne institucije rješavati problem negdje vani, a RH to nažalost neće riješiti", smatra Dragutin Bašić iz Inicijative za povrat imovine.

Istu sudbinu dijeli još 400 tisuća hrvatskih obitelji, a jedino što žele je povrat djedovine. Vojska je to birača koju će svaka stranka imati na umu uoči izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo