'Sve nam je dobrodošlo, ali najpotrebnija je svakako hrana'

'Prvi put sam ovdje, živim sam. Bliži se Božić pa je lijepa prilika da se malo podružimo te nešto i dobijemo.

21.12.2012.
14:10
VOYO logo

Korisnika Caritasa Sisačke biskupije dvostruko je više nego lani, a liste čekanja sve su duže. Tome dakako doprinosi i činjenica da se broj nezaposlenih u Sisku u godinu dana povećao za 23 posto.

"Stalno nam se javljaju nove osobe u potrebi, podnose zahtjeve za pomoć i obroke, no trenutno nemamo tolike kapacitete. Svaki dan podijelimo stotinu obroka, a mjesečno gotovo 500 paketa. Vrijednost takve pomoći je 100.000 kuna mjesečno", kaže ravnateljica Caritasa Kristina Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedva preživljavaju

Oko 300 Siščana stiglo je u pučku kuhinju i na tradicionalni božićni ručak te susret s biskupom Vladom Košićem. Prostor ispred pučke kuhinje na Trgu Vere Grozaj ispunio je dugačak red obitelji koje od socijalne pomoći jedva preživljavaju. Mnogi od njih do jučer su imali za osnovne životne potrebe, a sada, spletom okolnosti, gube nadu u neki normalniji život.

"Od nas četvero nitko ne radi. Za mlade u Hrvatskoj više nema posla, a kamoli za mene i supruga koji smo već u godinama. Dok jedan sin ide u srednju školu, drugi ju je upravo završio i traga za zaposlenjem", govori Mirjana koja svakodnevno dolazi po topli obrok i kruh za svoju obitelj. Silom prilika, od prvoga dana posjećuje nove prostorije Caritasa, u kojem je volontirala sve dok joj je zdravlje to dozvoljavalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno rijeđe ovdje navraća Dragutin Lazarević, iako živi od 600 kuna. "Prvi put sam ovdje, živim sam. Bliži se Božić pa je lijepa prilika da se malo podružimo te nešto i dobijemo. Inače mi je neugodno dolaziti, bez obzira što sam socijala. Snalazim se tako što skupljam boce, ali svejedno nemam za podmiriti sve režije", kaže Dragutin.

Građani koji žele pomoći svojim donacijama, mogu donijeti hranu i ostale potrepštine u Caritas radnim danom od 8 do 15.30 sati. "Sve nam je dobrodošlo, ali najpotrebnija je svakako hrana", poručila je svim ljudima dobre volje ravnateljica Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo