Reakcije na Škorinu kandidaturu / Što ustavni stručnjaci misle o većim ovlastima predsjednika? 'Ne znaju Ustav ni kako se mijenja'

'Ni jedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe', kazao je stručnjak za Ustav, Branko Smerdel

23.6.2019.
19:00
VOYO logo

Čim je objavio svoju kandidaturu društvene mreže preplavili su komentari. Dok SDP-ov protukandidat Zoran Milanović i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  Škorinu kandidaturu ne komentiraju istražili smo tko mu daje podršku i što ustavni stručnjaci misle o najavama izmjena Ustava i većim ovlastima predsjednika.

Miroslav Škoro odlučio je objaviti svoju kandidaturu javno, bez potpitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje inicijative prema parlamentu za promjenu Ustava. Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje referenduma. Ako on odbije taj prijedlog pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma. A tada bi volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda", kazao je Škoro.

Objasnio je i razloge zašto želi izmjene Ustava

"Predsjednik Republike jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i koji mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu stoga treba biti razmjeran toj činjenici. Ja ne želim biti kako vele predsjednik fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod izabrati", istaknuo je u svojoj najavi kandidature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovo su ovlasti, kojima želi ojačati funkciju predsjednika.

''Prvo raspisivanje referenduma. Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera. Drugo zakonodavni referendum. Naime, ako narod na referendumu usvoji zakon koji na taj način predloži predsjednik taj zakon stupa na snagu. Treće sazivanje sjednice Vlade. Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu Vlade i njome predsjedavati. Četvrto privremeni veto. Predsjednik mora imati pravo ne potpisivanja zakona do odluke ustavnog suda i peto predlaganje kandidata za sude Ustavnog suda'', rekao je Škoro.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o tome misle ustavni stručnjaci?

Škoro želi vratiti polupredsjednički sustav sličan onome kakav je bio za vrijeme prvog  predsjednika Franje Tuđmana. Koji ipak nije birao ustavne suce, kažu ustavni stručnjaci s kojima smo danas razgovarali.

Ustavni stručnjak iz Osijeka Mato Palić, za kojeg se neslužbeno govori da savjetuje Škoru, sve to demantira i poručuje kako kandidate neće komentirati sve dok ne bude gotov prvi izborni krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebooku se oglasio jedan od najvećih stručnjaka za Ustav.

''Ni jedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe! Ne znaju Ustav ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi'', napisao je Branko Smerdel.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škorine ideje deplasirane i neprimjerene izazovima

SDP, kao i njihov predsjednički kandidat Zoran Milanović bez  komentara, kao i aktualna predsjednica. Iz krugova bliskih vrhu HDZ-a neslužbeno poručuju da su Škorine ideje deplasirane i neprimjerene izazovima s kojima se Hrvatska suočava, te da je bliži ideji Kolakušića nego biračima HDZ-a.

Image

Miroslav Škoro objavio kandidaturu za predsjednika države

Image

Miroslav Škoro objavio kandidaturu za predsjednika države

"Ušao je na teren Kolakušića, ogradio se da nije isključivo kandidat krajnje desnice kako je krenulo, iako iz svega što se vidi što se nudi, on je taj produžena ruka nastavak ovih referendumskih inicijativa koje nisu uspjele proći normalnim putem", kazao je politički analitičar, Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi U ime obitelji kažu da na njihovu podršku ne može računati nitko dok god ne budu imali jasno sliku o tome tko se natječe, ali:

"Kampanja bi mogla biti zanimljiva"

''Drago mi je da je gospodin Škoro otvorio ove teme koje je otvorio, a to su teme ovlasti predsjednika, korupcije u hrvatskom društvu, izostanka borbe protiv korupcije, promjene izbornog sustava, poštivanje prava građana na referendum, tako da mislim da su te teme jedna dobra polazna točka za jednu kampanju koja bi onda mogla biti zanimljiva'', kazala je Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski suverenisti odluku o podršci službeno će objaviti u srijedu, podršku Škori već je dala Hrvatska konzervativna stranka koja podupire veće ovlasti.

"U prethodnim mandatima smo imali predsjednika fikusa, koji jednostavno zbog ovlasti nije uspio nametnuti svoju politiku", rekao je predsjednik Hrvatske konzervativne stranke, Marijan Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Miroslav Škoro u tome uspjeti, zadnju riječ dat će građani.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo