ŠTO /

UOPĆE JEDEMO? U hranu ugrađuju silne dodatke koji nam mogu ozbiljno naštetiti

Image
Foto: flickr

Iako se svakodnevno iz prodaje povlače proizvodi zbog prisutnosti salmonele, listerije ili čak E. coli, dok sustav funkcionira, veću opasnost potrošačima predstavljaju dodaci hrani.

27.11.2016.
18:59
flickr
VOYO logo

U trenutku kad se u Hrvatskoj provode masovne kontrole zdravstvene ispravnosti i valjanosti hrane, povela se i rasprava o dodacima hrani i njihovoj štetnosti po zdravlje potrošača. Natalija Džafić iz Veterinarskog zavoda Rijeka smatra kako građani ne moraju strahovati zbog hrane koju kupuju jer je kontrola hrane redovita i u skladu s europskim zakonodavstvom, no istovremeno vjeruje da nam veću opasnost predstavljaju dodaci hrani.

Image
OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! /

Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Image
OPET SALMONELA U MESU, NAĐENA I E.COLI! /

Povučena pileća krilca i usitnjeno mljeveno meso

Dodaci hrani su odobreni od nadležnih službi i kontinuirano se ugrađuju u proizvode, a konzumacijom unose u nas, dugoročno mogu imati nepovoljno djelovanje na zdravlje, kaže Džafić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u javnosti je i dalje nepoznanica da subjekti u poslovanju s hranom snose svu odgovornost za hranu koju proizvode, distribuiraju i stavljaju na tržište. Inspekcije su tu da provjere jesu li njihovi postupci u skladu s europskim zakonodavstvom što je značajna promjena u odnosu na prijašnji sustav.

Nakon proteklih nekoliko tjedana u kojima smo gotovo svaki dan bili informirani o novim neispravnim proizvodima, najčešće zaraženima salmonelom, prodaja mesa u Hrvatskoj osjetno je pala, a hladnjaci u trgovinama na očigled su prazniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo