U trenutku kad se u Hrvatskoj provode masovne kontrole zdravstvene ispravnosti i valjanosti hrane, povela se i rasprava o dodacima hrani i njihovoj štetnosti po zdravlje potrošača. Natalija Džafić iz Veterinarskog zavoda Rijeka smatra kako građani ne moraju strahovati zbog hrane koju kupuju jer je kontrola hrane redovita i u skladu s europskim zakonodavstvom, no istovremeno vjeruje da nam veću opasnost predstavljaju dodaci hrani.
Dodaci hrani su odobreni od nadležnih službi i kontinuirano se ugrađuju u proizvode, a konzumacijom unose u nas, dugoročno mogu imati nepovoljno djelovanje na zdravlje, kaže Džafić za Novi list.
Inače, u javnosti je i dalje nepoznanica da subjekti u poslovanju s hranom snose svu odgovornost za hranu koju proizvode, distribuiraju i stavljaju na tržište. Inspekcije su tu da provjere jesu li njihovi postupci u skladu s europskim zakonodavstvom što je značajna promjena u odnosu na prijašnji sustav.
Nakon proteklih nekoliko tjedana u kojima smo gotovo svaki dan bili informirani o novim neispravnim proizvodima, najčešće zaraženima salmonelom, prodaja mesa u Hrvatskoj osjetno je pala, a hladnjaci u trgovinama na očigled su prazniji.