ŠTO SU DOGOVORILI MOST I HDZ? / Pregovarači s obje strane puni optimizma

Image
Foto: Pixsell, Sanjin Strukić
17.11.2015.
17:28
Pixsell, Sanjin Strukić
VOYO logo

"Definitivno sam optimistična i mi vjerujemo da će se dogoditi potrebne promjene. Nema neprihvatljivih točaka jer su sve točke usmjerene na poduzetništvo i razvoj poduzetništva. U našim dokumentima upravo je poduzetništvo bilo ključno. Drago nam je što su kolege iz Mosta stavile u prvi plan povezanost poduzetništva i pravosuđa, te koliko je važno otkrčiti pravosudni sustav koji mora biti brži i učinkovitiji da bi se pomoglo i poduzetnicima i građanima", izjavila je Maletić novinarima nakon pregovora održanih u središnjici HDZ-a.

Dosta dobri razgovori

Tomislav Panenić je naglasio kako misli da su vođeni "dosta dobri razgovori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo vodili razgovor na razini struke. Nismo vodili političke razgovore. Ovdje je bilo pravosuđe i poduzetništvo i probali smo biti što konkretniji tako da onda i naši prijedlozi budu prihvatljivi i da ne bude neko političko uvjetovanje, već da to bude na dobrobit građana", rekao je Panenić.

Dodao je da što se tiče stručnog dijela moraju biti zadovoljni "jer su razgovori bili konstruktivni te se nada da će "isto tako i zajednička stajališta biti takva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje je li Most zadovoljan razgovorima i s HDZ-om i sa SDP-om Panenić je odgovorio potvrdno.

Ni lijevi ni desni

Na upit o tome je li Most nakon današnjih sastanaka bliži 'lijevima' ili 'desnima' rekao je kako nisu razgovarali "ni s lijevima ni s desnima već sa strukom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li bilo riječi o mandataru nove vlade ponovno je novinarima pojasnio kako na današnjim razgovorima nije bilo uopće o tome razgovora.

Maletić: želimo promjene u Hrvatskoj, da u prvi plan dođu poduzetnici

HDZ-ova Ivana Maletić također je istaknula da je danas vođen razgovor "dvaju partnera usmjerenih na reforme"-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo napravili čitav program koji je vezan upravo uz provedbu reformi i stavljanje u prvi plan poduzetnika i građana. To je ono što i Most želi vidjeti. Dakle želimo promjene u Hrvatskoj, da u prvi plan dođu građani poduzetnici, da cijela državna uprava služi njima, a ne obrnuto i zato će, naravno, trebati provoditi različite reforme na različitim područjima, i upravo o tome svemu smo razgovarali", rekla je.

Na novinarski upit je li nešto konkretno ponuđeno na sastanku, i Maletić je izvijestila da nije bilo nikakvih 'ponuda' ili 'neponuda', nego je razgovor o temama poduzetništva i pravosuđa bio konstruktivan .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bio jedan konstruktivni razgovor o konkretnim promjenama i reformama koje se moraju dogoditi u hrvatskom društvu i institucijama, a s ciljem rasta i razvoja", zaključila je Maletić.

Image
SDP NAKON SASTANKA S MOSTOM: /

"Usuglasili smo se oko 95 posto pitanja"

Image
SDP NAKON SASTANKA S MOSTOM: /

"Usuglasili smo se oko 95 posto pitanja"

Uoči sastanka predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako obje strane imaju zajedničke ciljeve, a to su izmjene zakona koje je nužno napraviti da bi uspjele reforme. Na upit je li lista zahtjeva Mosta predugačka, Karamarko je rekao kako smatra da su ti zahtjevi realni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo Mostu ponuditi puno više od onoga što su njihovi zahtjevi u ovom momentu. Mislim da će se složiti da su te reforme opsežnije od onoga što su oni zatražili. Imamo spremne reforme što se tiče poduzetništva i u pravosuđu”, kazao je Karamarko.

Traže reviziju prestečajnih nagodbi i ukidanje poreza na dividendu

Iz Mosta su medijima dostavili popis reformi u pravosuđu i poduzetništvu koje će se prezentirati HDZ-u i SDP-u na današnjim sastancima. Među mjerama za reformu u području poduzetništva su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- revizija prestečajnih nagodbi, - ukidanje poreza na dividendu i udjele u dobiti, - revizija davanja i nameta, - revizija sustava potpora za poduzetnike, - izjednačiti cijene energije pravnih osoba s onima koje plaćaju fizičke osobe, - centralizirano plaćanje davanja državi, - fiksni iznos doprinosa na plaće do nekog iznosa, - povoljno kreditiranje bez valutne klauzule te ukidanje obvezne članarine HGK i HOK-u.

Veća transparentnost u pravosuđu

Kao ključne promjene koje žele uvesti u pravosuđu u smjernicama Mosta navedeno je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- povećanje transparentnosti i neovisnosti u radu sudova, - odlučnija informatizacija poslovanja pravosuđa, - racionalizacija troškova u pravosuđu, - zaštita dužnika koji čive u nekretnini koja je predmet ovrhe i - promjena strukture u Državnom sudbenom vijeću.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo