Cijene idu prema gore / Što se događa s tržištem nekretnina? 'Cijena stvara psihozu koja dovodi do stvaranja mjehura'

Traganje za stanovima stresan je zadatak koji studenti moraju obavljati svake godine

25.1.2019.
16:45
VOYO logo

Cijene nekretnina u Hrvatskoj sve više rastu. Rastu i one za najam ali i one za prodaju. Kvalitetan jednosobni stan u Zagrebu teško je unajmiti za manje od 300 eura na mjesec, a kvadrat stanova poskupio je i do 7 posto. Pri tome se mnogi studenti tuže da se svakakve "rupe" iznajmljuju po nerealno visokim cijenama.

Traganje za stanovima stresan je zadatak koji studenti moraju obavljati svake godine. Dobro uređen stan na dobroj lokaciji teško je pronaći ispod 300 eura mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to se dobije, realno, rupa. Dobije se stan koji je neadekvatno opremljen, stan koji vlaži, stan koji ima u kupaonici gljivice po zidovima, a plati se preskupo", rekla je studentica Dora.

"Ja sam iz Belgije i u usporedbi s cijenama tamo je OK, ali studentima je vrlo teško", kaže Jos, student na razmjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na bespućima internetskih oglasnika nudi se sve i svašta. Suterenski stan veličine 30 metara četvornih u širem centru Zagreba, u kojem je jedna soba i dnevna i spavaća, platit ćete mjesečno 330 eura. A kako raste kvaliteta stana, tako raste i cijena.

Osim najma, u Hrvatskoj je porasla i  prodajna cijena nekretnina i to od 6 do 7 posto u odnosu na početak 2018. Maruška Vizek prati tržište nekretnina i upozorava kako ipak treba razlikovati traženu cijenu i onu po kojoj se stanovi zaista prodaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvlačenje zaključaka na temelju traženih cijena stvara psihozu koja onda zapravo dovodi do stvaranja takvog mjehura jer ljudi odjednom se prepadnu da cijene stanova užasno brzo rastu, da moraju čim prije kupit stan da ne bi bez stana ostali", kaže ova ekonomska stručnjakinja koja porast cijena ne demantira.

"Značajan dio rasta cijena nekretnina u Republici Hrvatskoj, koji je tek nešto veći od rasta cijena u Europskoj uniji praktički gura grad Zagreb. U Zagrebu su se cijene nekretnina od 2015. godine povećale za oko 18 posto", dodaje Vizek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Zagreb je tek četvrti na listi najskupljih gradova. Prednjači Dubrovnik s prosječnom cijenom stanova više od 3.000 eura po metru četvornom, a slijede Split i Zadar.

Realno ili ne, sve, pa tako i stan, vrijedi onoliko koliko je druga strana spremna platiti, a čini se kako Hrvati plaćaju sve više.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo