Radni neradni dani / Što s njihovim pravima? Dok većina nije radila, trgovci jesu: 'Zar radnici nemaju pravo obići groblja'

Većina građana protivi se tome, smatraju da trgovine bespotrebno rade i da su trgovci potplaćeni

2.11.2019.
8:05
VOYO logo

Da kupci ni u čemu ne oskudijevaju za vrijeme blagdana, pobrinuli su se svi najveći trgovački lanci. Većina je radila po nedjeljnom rasporedu, a neki su bilo otvoreni do večernjih sati.

Većina građana protivi se tome, smatraju da trgovine bespotrebno rade i da su trgovci potplaćeni, tj. nedovoljno plaćeni za rad blagdanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga u Ime obitelji, koja se bori za neradne nedjelje i blagdane, želi tomu stati na kraj. 

"U Hrvatskoj  je zakon takav da poslodavac za minimalni iznos veći, nekoliko kuna svom zaposleniku, zakonski je pokriven za to što on radi nedjeljom. I sami znate da nije isto kad ste kod kuće nedjeljom kad su slobodni svi članovi vaše obitelji to nije isto kao kad ste slobodni u ponedjeljak", govori za RTL Danas Željka Markić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično razmišljaju i sindikati. 

"Činjenica je da strani trgovački lanci koji u svojim matičnim zemljama itekako poštivaju nedjelje, blagdane i druge neradne dane u pravilu se u Hrvatskoj ponašaju kao da su u nekoj divljoj zemlji", kaže nam predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opcija kojom bi nedjeljom radili oni koji to žele, nije rješenje, smatra Sever. 

"Čak i kad bi se išlo prema dragovoljcima činjenica je da mi živimo u zemlji u kojoj su dragovoljci prisilno postali dragovoljci, iz straha i da to ovdje ne bi prolazilo", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva, barem kada je današnji blagdan u pitanju, nije tako oštrog stava. 

"Ako želite donijeti 2-3 svijeće i cvijeće na svoj grob, pa trebate urediti svoj grob trebate nešto kupiti tako da ne vidim nikakav problem u tome", kaže Borna Puškarić iz odnosa s javnošću Zagrebačke nadbiskupije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako to znači da oni zaposleni u tim trgovinama neće biti u mogućnosti posjetiti grobove svojih najmilijih, Crkva ima rješenje i za to.

"Pa na primjer cijeli mjesec studeni je mjesec u kojem crkva poziva vjernike da se molimo za pokojnike", dodaje Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se većina građana slaže da bi svi trebali danas biti s obiteljima, rado će popiti kavicu nakon odlaska na groblje ni ne razmišljajući da i te radnike netko kući željno čeka.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo