Što Puli donose koncesije na plaže? Pitanje je to koje itekako zabrinjava Puljane

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Razlog davanja plaža u koncesiju, tvrdi Grad Pula, jeste povećanje kvalitete i unaprjeđenje plaža. No građane nitko nije pitao što zapravo žele

5.1.2019.
21:00
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Puljani zabrinuti zbog planiranih koncesija na 7 gradskih plaža na 10 do 20 godina. Hoće li se tradicionalno javne plaže naplaćivati? Grad Pula tvrdi da neće ali inicijativa građana Volim Pulu ima opravdanih razloga za sumnju. Čak da se plaže ne naplaćuju dosadašnja iskustva na Jadranu pokazuju da postoje brojni načini isključivanja javnosti.

Dupkom puna pulska Galerija Cvajner sinoć je dokazala da pitanje koncesija na plaže itekako zabrinjava Puljane. Brojni su, zbog nedostatka mjesta, raspravu pratili pred galerijom u bundama i rukavicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnu raspravu organizirala je inicijativa Volim Pulu tvrdeći da je Grad Pula odluke o koncesijama pokušao provući ispod radara i bez stvarnog uključivanja građana. „Previše je proceduralnih propusta i kršenja propisa koji očito ukazuju na pokušaj da se priča sakrije od očiju javnosti“ tvrde iz inicijative.

Kršenje propisa

Prvi takav propust je pokušaj donošenja odluke o koncesijama na sjednici gradskog vijeća krajem studenog 2018. bez da je provedeno zakonom propisano savjetovanje s javnošću. Tada su članovi inicijative dočekali gradske vijećnike s mnoštvom rasprostrtih ručnika pred ulazom u gradsku palaču te ih time prisilili da odluku skinu s dnevnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

(Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, Ručnici na trgu uz transparente)

Netransparentnost i diskriminacija 

Idući korak Grada bio je otvaranje savjetovanja s javnošću preko blagdana i to putem e-maila. „Blagdani, poznato je,  nisu dobro vrijeme za rasprave a savjetovanjem isključivo putem e-maila onemogućuje se otprilike trećina građana, mahom umirovljenika, da sudjeluju u raspravi jer naprosto ne koriste računalo“ – tvrdi članica inicijative Vedrana Bakša.

Hoće li se plaže naplaćivati?

No ono što je najviše mučilo Puljane je pitanje hoće li se plaže naplaćivati. Otkako je inicijativa započela samostalnu kampanju informiranja građana Grad Pula je u nekoliko navrata putem medija umirivao javnost tvrdnjom da će pulske plaže ostati otvorene jer to osiguravaju prostorni planovi. Inicijativa Volim Pulu međutim ukazuje na to da, unatoč tvrdnjama Grada, mogućnosti za ograđivanje, naplatu i pogotovo druge vrste isključivanja javnosti itekako postoje.

„Sličnih iznimki i mogućnosti odstupanja od pravila ima podosta a diljem Jadrana vidimo katastrofalne posljedice i nezadovoljstvo građana“ – tvrdi članica inicijative Irena Burba. Dušica Radojčić iz inicijative okupljenima je detaljno obrazložila koje su to sve mogućnosti odstupanja. Koncesionar može ulaz na plažu uvjetovati korištenjem naknadno izgrađene infrastrukture. U pulskom slučaju ni o čemu nema podataka i to je ono što najviše uznemiruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je u svemu tome javni interes? 

Dogradonačelnik Robert Cvek pojavio se na raspravi iako Grad Pula službeno nije odgovorio na pozivnicu inicijative. Koliko su građani bili zadovoljni odgovorima dogradonačelnika pokazali su glasnim zviždanjem i dobacivanjem. Vidno uznemiren dogradonačelnik u jednom trenutku čak pitao tko plaća tu inicijativu? Član inicijative Goran Matić ističe da je najvažnije pitanje ostalo neodgovoreno: gdje je u svemu tome ikakav javni interes?

Naime, razlog davanja plaža u koncesiju, tvrdi Grad Pula, jeste povećanje kvalitete i unaprjeđenje plaža. No građane nitko nije pitao što zapravo žele na svojim plažama. „Ne možemo protumačiti što Grad namjerava. Otuda tolika frustracija“ kaže član inicijative Noel Mirković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutni vladari plaža

Trenutno na plažama postoje brojna „koncesijska odobrenja“, primjerice za iznajmljivanje pedalina i sandolina, sportske opreme, beach barovi, vodeni dvorci itd. Na njima zarađuju brojni mali poduzetnici koji nemaju mogućnosti diktirati pravila na cijeloj plaži. To je dobar model. Za razliku od „koncesijskih odobrenja“ prave „koncesije“ svu zaradu stavljaju u ruke jednog koncesionara. Isti ima mogućnost davati dijelove plaže u podnajam i tu se cijene za eventualne male poduzetnike višestruko penju.

Pulska sociologinja Tanja Carić  tvrdi da su iskustva s koncesijama na cijelom Jadranu izrazito loša. „Građani su uglavnom nemoćni protiv koncesionara koji postaje privremeni apsolutni vlasnik plaže koju ima u koncesiji“.

Kampanju inicijative Volim Pulu podržale su kratkim video komentarima i poznate ličnosti iz „regiona“. Od Rambo Amadeusa, preko Shota i Remi (Elemental) do Saše Antića (TBF) te od GONG-ovaca Berta Šalaja i Martine Horvat do poznatog chefa Davida Skoka ali i brojni drugi zabrinuti građani.

Detaljne informacije o koncesijama na pulske plaže dostupne su na facebook stranici Volim Pulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo