Što mislite o gradnji džamije i gej brakovima?

U karlovačkoj gradskoj upravi provode skandalozno preispitivanje kandidata za zapošljavanje.

26.3.2010.
10:09
VOYO logo

Priču o skandaloznom preispitivanju budućih gradskih službenika jučer je iznio SDP-ov vijećnik Dario Janković, da bi je javno potom potvrdio i Ivan Uđbinac, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Karlovca.

"Kako gledate na mogućnost gradnje džamije u Karlovcu" i "Što mislite o istospolnim brakovima", neka su od pitanja, kako doznaje Novi list, s nedavno provedenog intervjua za kandidate za zapošljavanje u karlovačkoj gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanja su postavljena kandidatima za radno mjesto pročelnika za poljoprivredu, iako nije jasno u kojoj su mjeri ona relevantna za stvaranje profila nekoga tko će raditi u tom sektoru.

Šok-pitanja

"Točno je da su na intervjuima, koji su uslijedili nakon pismenog dijela ispita, bila postavljana takozvana šok-pitanja. Među njih desetak su bila i ova dva. Ali, nije bila namjera sagledavati nečiju krvnu sliku, niti su nam sami odgovori uopće bili bitni. Smisao je bila jednostavno vidjeti kako osoba reagira na šok-pitanja", pokušao je protumačiti Uđbinac, ustvrdivši kako takvo ispitivanje "nije nimalo neuobičajeno za zemlje Europske unije čijem društvu težimo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Uđbinac smatra da su tzv. šok-pitanja 'europska', za Šemsu Tankovića, šefa Stranke demokratske akcije Hrvatske, su problematična.

"Ovo samo pokazuje da unutar državnih struktura postoje paralelne zajednice koje grade nesnošljivost prema pripadnicima manjina generalno, a u ovom je slučaju to bošnjačka. Očito Hrvatska još uvijek nije imuna na ono što se zove netolerancija, šovinizam i ksenofobija", komentira Tanković, kojem nije jasno zašto bi pitanje o eventualnoj gradnji džamije nekog trebalo šokirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je SDA prije izbora podržao kandidaturu HDZ-ovog gradonačelnika Damira Jelića. Uđbinac tvrdi kako je odličan odnos s muslimanskom vjerskom zajednicom u Karlovcu dokaz da namjera nije bila nikoga diskriminirati.

I gej aktivist Franko Dota slaže se kako se radi o vrlo diskriminatornim i apsurdnim pitanjima za jedan natječaj za posao. Kaže da možda nisu htjeli zaposliti homofobe ili ksenofobe, ali zaključuje da je teško vjerovati da su pitanja tako slagana iz ovih pobuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002040748006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo