sve zbog sdss-a / Što kažu predsjednički kandidati: Treba li nacionalnim manjinama ograničiti mandat?

Image
Foto: Pixsell

Tema o SDSS-u, a time i nacionalnim manjinama, prometnula u prvorazredno političko pitanje

13.9.2019.
8:36
Pixsell
VOYO logo

Rasprava o izjavama Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a, koji je, potaknut napadom na pripadnike srpske manjine, Hrvatsku usporedio s NDH, još uvijek se ne stišava, a ugrozila je i vladajuću većinu.

Tema o SDSS-u, a time i nacionalnim manjinama, prometnula u prvorazredno političko pitanje, a Večernji list je pitao petero predsjedničkih kandidata je li Milorad Pupovac imao razloga reagirati onako kako je reagirao kada je Hrvatsku usporedio s NDH i treba li zastupnicima manjina ograničiti mandat, odnosno da ne mogu odlučivati o proračunu i koalicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je preko glasnogovornice da je o Pupovcu već sve rekla, ali da zastupnicima manjina ne bi ograničila mandat.

Miroslav Škoro, koji je proteklih dana dao naslutiti da bi kao predsjednik pokrenuo inicijativu za zabranu djelovanja SDSS-a kritizira Pupovčeve izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milorad Pupovac kao političar iz vladajuće većine i sam doprinosi društvenoj atmosferi koja ipak nije onakva kakvom je on opisuje. Njegova je reakcija potpuno neprimjerena i neutemeljena te zbog nje svim hrvatskim državljanima duguje jasnu i nedvosmislenu ispriku", rekao je Škoro. Kad je riječ o mandatu manjinskih zastupnika u Saboru, podsjeća da je ograničavanje tih mandata bilo jedno od referendumskih pitanja inicijative Narod odlučuje.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladajući su na izrazito nedemokratski način onemogućili referendum o tom pitanju. Ja mislim da se taj referendum mora održati pa neka narod odluči", poručuje Škoro.

Zoran Milanović nije odgovorio na pitanja, ali je u četvrtak kritizirao predsjednicu zbog njezina pisma Pupovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da je Pupovac održao pressicu. Vidim i da se nakon nje smirila situacija u Vladi. I na kraju cijele priče – eto nje (Kolinde Grabar-Kitarović, op.a.)! Pupovac je rekao što je rekao, nekome je to normalno, nekome nije, a ona mu prijeti. Gledam te providne duple pasove između beogradske čaršije i njihovih prijatelja ovdje", rekao je Milanović.

Pupovčeva usporedba suvremene Hrvatske s NDH jedan je od razloga zbog kojih i HSLS prijeti napuštanjem vladajuće koalicije, a njihov predsjednički kandidat Dejan Kovač dijeli stav stranke i uvjeren je da Pupovčeva izjava nije rezultat realnog stanja u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stope zločina iz mržnje su veće u puno razvijenijim zemljama od Hrvatske, a Pupovac je pozornost s događaja u Kninu, gdje je policija nakon nasilja u kratkom roku privela 15-20 ljudi, skrenuo na sebe i, umjesto da integrira, dezintegrirao društvo", smatra Kovač. Čelniku SDSS-a zamjera i to što je ovakve kritike iznosio u medijima izvan Hrvatske.

Što se tiče pozicije manjinskih zastupnika, ističe da kao legalist poštuje važeće zakone, no smatra da je demokracija u Hrvatskoj dovoljno zrela za raspravu o Hrvatskoj kao o građanskoj državi, u kojoj bi svi po Ustavu bili građani i ne bi bilo nacionalnih manjina, pa ni posebnih manjinskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su uvjeti za takav korak sazreli i da u perspektivi to pitanje treba dati na referendum pa neka građani odluče", smatra Kovač.

Ante Simonić, pak, tumači kako Pupovčeva retorika svjedoči o stanju političkog vrha "koji razdvaja naciju na osnovi prošlosti". Ističe kako svima mora biti jasno da RH nije NDH iako Pupovac ima pravo reći što misli i ne smije mu se prijetiti zabranom stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivi se, međutim, ograničavanju mandata manjinskih zastupnika jer smatra da bi to za njih bilo ponižavajuće te da bi se tako ograničila postignuta razina prava, piše Večernji list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo