ŠTO KADA I AKO KORONAVIRUS DOĐE U HRVATSKU? / Sve je spremno, evo kako će izgledati karantena u koju će smještati oboljele

Image
Foto: screenshot RTL

Prije nego što pacijenti uđu u izoliranu sobu, bolničko osoblje je opremljeno maskama, naočalama, kapama rukavicama

27.1.2020.
23:58
screenshot RTL
VOYO logo

Opasni koronavirus vrlo brzo se širi svijetom, a sve je počelo u Kini. No, zaraženih ima i u SAD-u, Europi, Australiji te diljem Azije pa liječnici pozivaju na oprez. Podjetimo, koronavirusom je zarađeno 3.000 Kineza te je desetak osoba umrlo. U Kini je čak potvrđeno da je virus prenesen s čovjeka na čovjeka. Uz to sve, otkriveni su i super prijenosnici, dakle ljudi koji su zarazili više od 10 osoba s kojima su bili u kontaktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno su neki razmišljali o tome što će se dogoditi ako virus jednog dana dođe u Hrvatsku pa se nađe nekoliko oboljelih. Upravo zato je RTL Direkt provjerio kako je pripremljena liječnička ekipa u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Zaraženi pacijent prvo će ući u lift koji ga direktno vozi do drugog kata. Prije nego što pacijenti uđu u izoliranu sobu, bolničko osoblje je opremljeno maskama, naočalama, kapama rukavicama.

Image
KORONAVIRUS SE UBRZANO ŠIRI: /

U Hrvatsku se za par dana vraća 15 kineskih menadžera, kreću kontrole i kod nas

Image
KORONAVIRUS SE UBRZANO ŠIRI: /

U Hrvatsku se za par dana vraća 15 kineskih menadžera, kreću kontrole i kod nas

Sve je spremno

"Nakon što pacijent dođe liftom na odjel za izolaciju spremamo ga u zatvoreni dio odjela u sobu koja je za to namijenjena. Sve je označeno rednim brojevima i imamo postupak kako da se obučemo da se u toj stresnoj situaciji što bolje snađemo, što bolje i sigurnije obučemo", rekla je za RTL Davorka Dušek, infektologinja s Fran Mihaljevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako objašnjava liječnica, panici tu nema mjesta. Kada se liječnici dobro obuku i opreme, odlaze do zarađenog pacijenta do čije sobe vodi hodnik s vanjske strane bolnice. Infektologinja napominje da je i tu sve pripremljeno. Navodi da imaju sve - krevet, posteljinu, jednokratno rublje, fiziološke otopine i tlakomjere. Osim toga, tu je i video nadzor te komunikacija s pacijentom kako liječnici i medicinske sestre ne bi morale stalno ulaziti i izlaziti u sobu broj 4.

Vrlo je brz put pacijenta od trenutka kada uđe u Kliniku pa dok dođe do sobe. Postupak pripreme za dolazak pacijenta je jako dug i ništa nije prepušteno slučaju. U paru dolaze liječnici i medicinske sestre kako se slučajno ne bi dogodio neki propust u stresnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatice u kineskoj karanteni

Premda koronavirusa nema u Hrvatskoj, zato ima Hrvatica koje su zatočene u najvećoj karanteni u povijesti u Kini. Djevojke se nalaze u gradu Wuhuanu. Njihova imena su Margita i Tajana koje su opisale kako izgledaju njihovi dani u karanteni.

Image

"Mi ne izlazimo baš iz stana van, ceste su prazne. Nitko ne izlazi osim kad je nužno nešto kupiti. Mi nemamo razloga puno izlaziti. Čuvamo se, pazimo se i ne brinemo se previše. Najčešće upute koje nam daju su da peremo ruke 20 sekundi, da ne izlazimo iz kuće i da ne idemo u gomile", ispričale su djevojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus sličan je SARSU

"Moramo biti spremni i svjesni toga da bi epidemija koja je zahvatila Kinu mogla postati globalna. To još nije sigurno, ali nije isključeno pa se dobro moramo pripremiti za sve opcije", ističe Gabrijel Leung s honkonškog Medicinskog fakulteta. Izvor virusa za sada nije poznat, no ono što se zna jest da je koronavirus rođak zloglasnog SARSA. Zapravo, KORONA spada u istu skupinu virusa koji su uzrokovali SARS. Od te bolesti je prije 17 godina umrlo otprilike 800 ljudi. Također, bolest se na svijet počela širiti preko Kine.

Image

"Ako se gleda virus koji su uzrokovali SARS i MERSA jedni i drugi su se prenosili samo preko osoba koje su bile zaražene tako da za ovo moramo pričekati potvrdu", upozorava za RTL Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok epidemiolozi još uvijek pokušavaju utvrditi kako je virus prešao sa životinje na čovjeka, čini se da je točna teorija da je izvor zaraze šišmiš i juha od šišmiša koja je vrlo popularna u Kini. Druga teorija pak kaže da su izvor zmije koje jedu šišmiše, no sve je krenulo s tržnice Wuhanu u glavnom gradu središnje Kine. Kupci i trgovci bile su prve zaražene osobe, upravo u tom gradu gradi se bolnica s tisuću ležajeva kako bi oboljeli mogli tamo biti smješteni.

"Nema razloga za paniku, spremni smo", kažu hrvatski liječnici koji će biti na prvoj liniji obrane i liječenje dođe li zloglasni virus u Lijepu našu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo