Što je točno, a što nije u šuškanju oko referenduma?

24.6.2010.
16:07
VOYO logo

Aktualno prikupljanje potpisa građana Hrvatske sa zahtjevom za raspisivanjem referenduma potaknuto od strane sindikalnih središnjica, a izazvano prijedlogom izmjena Zakona o radu, ovih dana na različite internet portale, ali i u tiskane medije donosi prikaz procedure prema kojoj bi traženi referendum biti raspisan.

arti-201006240218006Zbog "nevjerojatnog broja netočnosti, površnosti i krivih informacija", ali i velikog broja upita za pojašnjavanje kako zakoni i Ustav tretiraju referendum, Dragutin Lesar je na svojim službenim stranicama odlučio objasniti što sada kad su potpisi prikupljeni. Najčešća greška je što većina ljudi zaključuje samo temeljem čitanja zakona, a ne i dviju odluka Ustavnog suda RH, primijetio je šef Hrvatskih laburista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razumijevanje procedure treba koristiti članka 86. Ustava i Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog izjašnjavanja kao i odluke Ustavnog suda RH iz travnja 2006. i svibnja 2007., napominje on. Donosimo vam skraćenu verziju njegovih odgovora na najče��ća pitanja koja se tiču upravo dilema nastalih zbog spomenutih odluka Ustavnog suda, dok su dodatna pojašnjenja dostupna na stranici Lesar.info.

U kojem roku Organizacijski odbor mora predati zahtjev s potpisima Saboru i u kojem roku Sabor mora raspisati referendum? Nema zakonom utvrđenog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasuje li Sabor o raspisivanju referenduma? Da, jer u članku 9. Zakona piše da se referendum raspisuje odlukom.

Tko ima pravo glasa na referendumu? Svi državljani Republike Hrvatske s biračkim pravom, ma gdje prebivali. Potpuno su netočni napisi da pravo glasa na referendumu imaju samo državljani RH s prebivalištem u Hrvatskoj i to godinu dana prije održavanja referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko kontrolira je li postupak prikupljanja potpisa i referendumsko pitanje provedeno sukladno Ustavu i Zakonu? Organizacijski odbor! Potpuno su netočni napisi u dijelu novina da tu kontrolu vrši Ustavni sud.

Tko provodi referendum? Državno izborno povjerenstvo. Netočna je informacija da referendum provodi Državno povjerenstvo za referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se odluka na referendumu biti promijenjena, odnosno može li nadležno tijelo drugačije odlučiti? NE! Odluka donesena na referendumu obvezatna je.

Može li se nakon proteka roka od godinu dana donijeti odluka suprotna od odluke na referendumu? NE! Važna je odredba članka 8. stavka 4. Zakona o referendumu koji kaže da se i nakon proteka roka od godinu dana referendumska odluka ne može mijenjati. Odluke referenduma koji je raspisani na zahtjev 10 posto birača ne mogu se mijenjati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kojom se većinom odlučuje na referendumu? Većinom izašlih na referendum, što znači 50 posto tog broja plus jedan glas.

Koliki je potreban odaziv birača na referendum da bi bio pravovaljan? Većina upisanih, odnosno 50 posto plus jedan glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesar zaključuje svoj zadnji post riječima: "Od političke elite koja je dogovarala ustavne promjene i iz članka 86. izbrisala odredbu 'uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača Republike Hrvatske', bilo bi korektno da to izbriše i iz Zakona o referendumu i to po hitnom postupku".

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo