kolumna ladislava tomičića / Što je potrebno za ostavku u zemlji simulirane demokracije?

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell/Vijesti.hr

Žalac nije monstrum, niti je loša osoba zato što joj se dogodila nesreća. Međutim, ona je morala otići

11.3.2019.
13:30
Patrik Macek/Pixsell/Vijesti.hr
VOYO logo

Svima nam se moglo dogoditi ono što se dogodilo ministrici Gabrijeli Žalac. Tako kažu. Kažu da nam se svima moglo dogoditi da sjednemo u automobil, iako nam je istekla vozačka dozvola; da nam se svima potom moglo dogoditi da nam pred automobil iskoči dijete i da to skonča nesrećom u kojoj će dijete završiti na asfaltu sa slomljenom nogom. Svima nam se moglo dogoditi, osim onima koji redovito produžavaju svoju vozačku dozvolu ili ne sjedaju u automobil ukoliko je nisu produžili, a vozačkoj dozvoli ministrice Žalac rok važenja istekao je u lipnju 2016. godine, prije nepune dvije godine. Međutim, hajde da to prihvatimo, da dobrohotno i s razumijevanjem pristanemo da takav slučaj zaista može zadesiti bilo koga.

U kontekstu nesreće koja se dogodila ministrici Žalac i desetogodišnjem djetetu, apsolutno ništa ne znači ta tvrdnja da je svako od nas mogao biti na njezinom mjestu, jer nije svako ministrica u Vladi Republike Hrvatske. Za ministrice i ministre u ovakvim slučajevima moraju vrijediti nešto drugačiji aršini nego za građanina i građanku koji nisu u izvršnoj vlasti, jer postoji nešto što se zove moralna i politička odgovornost. Kažu da postoji, ali očigledno ne i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je morala podnijeti neopozivu ostavku

Nakon prometne nesreće do koje je došlo kad je sjela u automobil iako nije imala važeću prometnu dozvolu, nakon prometne nesreće u kojem je udarila automobilom desetogodišnje dijete, ministrica Gabrijela Žalac morala je podnijeti neopozivu ostavku. To je potez koji bi se od ministra ili ministrice očekivao u svakoj civiliziranoj zemlji. Ministrica Žalac danas je otkrila da je Andreju Plenković odmah u subotu ponudila ostavku, ali predsjednik Vlade je nije prihvatio. Umjesto svijesti o moralnoj i političkoj odgovornosti, umjesto uspostavljanja demokratskih standarda kakvi vrijede u civiliziranim zemljama i razvijenim demokracijama, hrvatska javnost od Vlade Andreja Plenkovića dobila je još jednu porciju mutavih spinova iz radionice PR "stručnjaka".

Policija je naglasila jedan detalj

Prije nego nas je Glasnogovornik Vlade Marko Milić time počastio, kao predjelo smo dobili policijsko priopćenje koje je glasilo ovako: "Oko 10.00 sati u Vinkovcima, u ulici Ćirila i Metoda, došlo je do naleta osobnog vozila na dijete koje je prelazilo cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Dijete je prevezeno u OŽB Vinkovci. Slijedi očevid." Ono što je zanimljivo u ovom priopćenju jeste naglasak na činjenicu da je "dijete prelazilo cestu izvan obiljezenog pješačkog prijelaza". Naime, policija je stavila naglasak na ovaj detalj, iako su morali znati da u vinkovačkoj Ulici Ćirila i Metoda obilježenog pješačkog prijelaza nema. Da bi dijete prešlo tu ulicu, moralo ju je prijeći "izvan obilježenog pješačkog prijelaza". Ne tvrdimo da je policija taj detalj istaknula da bi ministricu u startu barem donekle abolirala od odgovornosti, jer ne možemo znati tko je i pod čijim utjecajem pisao policijsko priopćenje, ali taj naglasak daje prostora sumnji. Uostalom, u nadopuni informacije koju je dala policija, a koja je objavljena na internet stranicama PU Vukovarsko-srijemske, više se o pješačkom prijelazu ne govori. Možda zato jer je u medijima u međuvremenu objavljeno da pješačkog prijelaza u toj ulici naprosto nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj spin koji bi u slučaju priopćenja PU Vukovarsko-srijemske mogao biti slučajnost, bio je, rekosmo, tek predjelo za ono što nam je spremio mlađahni glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"Ostavku nije podnijela niti to očekujemo, radi se o nesreći koja se nažalost mogla dogoditi bilo kome u prometu. Ona je potresena i teško joj je. U kontaktu je s obitelji djevojčice i posjetit će je u osječkoj bolnici u večernjim satima nakon operativnog zahvata. Kaznu za vožnju bez vozačke je odmah podmirila. Radi se o prekršaju koji nema veze s nesrećom", rekao je glasnogovornik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekršaj ministrice itekako ima veze s nesrećom

Glasnogovornik Vlade pritom ne govori istinu, jer u članku 196. Zakona o sigurnosti u prometu kaže se ovako: "Motornim vozilom i tramvajem u prometu na cesti može samostalno upravljati SAMO OSOBA KOJA IMA VAŽEĆU VOZAČKU DOZVOLU izdanu u Republici Hrvatskoj, inozemnu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu, za onu kategoriju vozila kojom upravlja u prometu na cesti." Dakle, ministrica Žalac automobilom nije smjela upravljati, a da automobilom nije upravljala, kao što nije smjela, do nesreće ne bi došlo. Glasnogovorniku Vlade, evo, jasno i glasno dajemo na znanje da prekršaj ministrice Gabrijele Žalac itekako ima veze s nesrećom koja se dogodila njoj i unesrećenoj djevojčici.

Premijer u svemu ne vidi nikakav problem

Reći ćete da je u pitanju sitnica, da se moglo dogoditi svakome, da tjeramo mak na konac. Možda i tjeramo, možda jest u pitanju sitnica, ali ta sitnica mogla je biti kobna i više je nego dovoljna da se od ministrice Gabrijele Žalac očekuje neopoziva ostavka, odnosno da tu ostavku ne očekuje samo javnost, nego i Vlada Republike Hrvatske. Ovako, ministrica nije smogla snage za demonstraciju političke i moralne odgovornosti; nije podnijela neopozivu ostavku, nego je ostavku ponudila, a premijer Andrej Plneković još jednom je ostao slijep kraj zdravih očiju, što mu se u posljednje vrijeme događa sve češće. Premijer Plenković u svemu nije vidio i još uvijek ne vidi nikakav problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalac je morala otići iz Vlade, a ne staviti mandat na raspolaganje

Izlišno je na ovom mjestu navoditi zbog kakvih su sve banalnosti ostavke davali ministrice i ministri u razvijenim demokracijama, o tome ste ovih dana mogli čitati u nekolicini hrvatskih medija. Umjesto toga, reći ćemo ono što je prepoznaje svaki zdrav razum: ministrica Gabrijela Žalac nije monstrum, niti je loša osoba zato što joj se dogodila nesreća. Međutim, ona je morala otići. Ne staviti mandat na raspolaganje, nego - otići iz Vlade i vlastitim primjerom dati do znanja da je ono što se njoj dogodilo nedopustivo za jednu ministricu ili ministra. Kad to nije učinila, premijer Plenković joj je morao pomoći da ode. Takva su, naprosto, pravila (političke) igre. U razvijenim demokracijama. U civiliziranim zemljama. Kako vidimo, ne i u Hrvatskoj.

U ovoj i ovakvoj demokraciji, u demokraciji na hrvatski način, javnosti nakon svega ostaje samo da se pita: što je potrebno za ostavku u jednoj neciviliziranoj zemlji, u zemlji simulirane demokracije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo