FRKA PETEŠIĆ ZA RTL / Što Hrvatskoj donosi predsjedanje Vijećem EU? 'Odrazit će se na turizam, ali i ulaganja'

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić otkrio nam je sve prednosti predsjedanja Vijećem EU

26.12.2019.
19:09
VOYO logo

Na sutrašnjoj, zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Vlada će predstaviti program Hrvatskog predsjedanja VijećemEuropskeunije. U šest mjeseci u Zagreb će doći 25 tisuća izaslanika, potrošit ćemo više od 50 milijuna eura, a za hrvatskog predsjedanja odlučivat će se o nekim vrlo bitnim stvarima poput odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom.

U Hrvatskoj će se održati jedan summit premijera i predsjednika, 20 sastanaka ministara, 200 sastanaka na tehničkoj razini, a doći će oko 25.000 izaslanika. Detaljan plan aktivnosti i sve vijesti vezane uz predsjedanje mogu se vidjeti na nedavno pokrenutoj internet stranici eu2020. U cijeloj organizaciji sudjelovat će više od 1000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključne prioritete Hrvatska je podijelila u četiri skupine: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti, Europa koja je utjecajna. Najznačajniji zadaci će biti pregovori o odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon Brexita i višegodišnji financijski okvir Europske unije. No, o tome će se glavne odluke ipak donositi iz Bruxellesa.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir FrkaPetešić za RTL Danas rekao je više na ovu temu, a prvo se osvrnuo na glavne naglaske programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je spomenuto, tu su četiri prioriteta - Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti, Europa koja je utjecajna. No, ima i puno drugih točaka. Vijeće EU se sastaje u deset različitih formaciji, tu su ministri kulture, financija, gospodarstva, poljoprivrede... i u svim tim formacijama prioriteti su vrlo tehnički i fokusirani na financije, poljoprivredu, gospodarstvo itd. Program detaljizira što će sve biti rađeno tijekom šest mjeseci predsjedanja. To je dokument koji predstavljaju sve zemlje koje predsjedaju Vijećem. Ono što će biti važno jest usvajanje sedmogodišnjeg europskog proračuna, bez kojeg nema europskih politika", kazao je Petešić i dodao može li Hrvatska progurati svoje interese:

"U taj proračun uključena je i Hrvatska, a mi ćemo biti ti koji će pregovaratiobrise proračuna i to će biti jedan od najvažnijih dosjea koji pada Hrvatskoj u krilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga bitna stavka jest Brexit.

"Imat ćemo važnu ulogu jer sad je jasno da Velika Britanija izlazi iz EU 31. siječnja i tada počinje jedna druga faza, a to je dogovaranje budućeg okvira, odnosno, budućih odnosa Velike Britanije i EU. Ta zemlja neće biti bilo koja "treća zemlja", imat ćemo bliske odnose s njom i Europska komisija će zajedno s Hrvatskom postaviti pregovarački okvir do kraja 2020. kakvi će to biti budući odnosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedanje se u konačnici može odraziti i na hrvatske gospodarstvo.

"Može, da. Za našu generaciju rekao bih prije svega da prije 30 godina bilo 250.000 ljudi koji su došli da bi čuli "Ružu Hrvatsku", a danas predsjedamo EU. Malo tko bi to tada povjerovao. Veliko je to postignuće i kao nacija možemo biti ponosni na to. Uz težak put koji je Hrvatska imala i ono što će predsjedanje donijeti jest globalna vidljivost koju ne možete platiti. Da ste šest mjeseci u fokusu EU, ali i šire. Građani će to osjetiti kroz povećanje turizma i atraktivnosti, ali i ulaganja koja očekujemo", zaključio je Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo