SJEDNICA VLADE / Stižu strože mjere za sprječavanja nasilja u obitelji, a u Sabor upućen prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Vlada je i produžila Kolektivni ugovor za zdravstvo do 31. srpnja

21.3.2019.
9:46
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ponovno najavio strože mjere za sprječavanje nasilja u obitelji, otvaranje sigurnih kuća za žrtve obiteljskog nasilja u svim županijama te izmjene zakona kojima će se strože kažnjavati nasilnike.

Riječ je o mjerama koje su članovi Vlade ovoga tjedna dogovorili s predstavnicama inicijative #Spasime, s kojima je dogovorena ubrzana dinamika prevencije nasilja, strožeg kažnjavanja počinitelja, bolje podrške žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na tu temu, rekao je premijer na početku sjednice Vlade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da će se ustrojiti dežurni telefon za žrtve nasilja koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u tjednu, a dok ta linija ne bude u potpunosti funkcionalna sve žrtve nasilja  moći će se javljati policiji koja će intervenirati u kriznim situacijama.

Produžen Kolektivni ugovor za zdravstvo do 31. srpnja

Vlada je u četvrtak produžila primjenu Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje do 31. srpnja, prihvatila zaključak o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena KU-a i imenovala svoj pregovarački odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji KU zaključen je 26. ožujka 2018. godine na vrijeme od godine dana, sa sindikatima je dogovoreno njegovo produženje, te se potpisivanjem dodatka na KU njegova primjena produžuje najduže do 31. srpnja, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Do produženja KU-a došlo je jer još uvijek nisu ostvarene zakonske pretpostavke kojima bi i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) ostvario reprezentativnost za pregovore i sudjelovao u pregovaračkom odboru sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, važeći KU zaključen je na godinu dana kako bi se u tom razdoblju stvorile zakonske pretpostavke kako bi i HLS ostvario reprezentativnost za pregovore i sudjelovao u pregovaračkom odboru sindikata, što nije realizirano.

Vlada je prihvatila prijedlog zakona o privremenoj mjeri u području obveznog zdravstvenog osiguranja po kojem će Hrvatska najduže do godinu dana nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije bez sporazuma o povlačenju, pod uvjetom reciprociteta, omogućiti nesmetano korištenje prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja britanskim državljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,135 osoba trenutno ostvaruje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje na teret nositelja zdravstvenog osiguranja iz Ujedinjene Kraljevine.

U slučaju nepostojanja reciprociteta od Ujedinjene Kraljevine troškove će snositi državni proračun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je na sjednici imenovala i svoga predstavnika u postupku mirenja sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske. Predmet spora je povećanje plaća državnih službenika u pravosudnim tijelima i utvrđivanja prava na dodatke na plaću zbog posebnih uvjeta rada.

U Sabor upućen prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Kako bi se jedinstvenim zakonom regulirala nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova te se na jednom višem stupnju zaštitila temeljna prava nestalih osoba i njihovih obitelji, Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba u Domovinskom ratu najaktualnije je humanitarno pitanje u Hrvatskoj. Dvadeset osam godina od početka Domovinskog rata Hrvatska još uvijek traga za 1903 neriješena slučaja nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu", istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obrazlažući prijedlog zakona.

Hrvatska trenutno nema reguliran postupak njihovog traženja kao što nema ni jasno određenih nadležnosti u procesu traženja nestalih osoba, rekao je Medved te dodao da se predloženim zakonom prvenstveno želi postići viši stupanj zaštite prava obitelji, da znaju sudbinu svojih nestalih članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom će se jasno i jednoznačno propisuju obveze te definiraju nadležnosti središnjih tijela državne uprave, organizacija i ustanova u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa.

Zakonom se uređuje prikupljanje i obrada podataka i arhivske građe o nestalim osobama, istraživanje prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica te ekshumacija posmrtnih ostataka iz prikrivenih i registriranih grobnica, obrada i identifikacija posmrtnih ostataka te sahrana i trajno dostojno zbrinjavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je konačno došlo vrijeme da se zakonski uredi ova važna tematika s kojom mnoge obitelji žive skoro 30 godina.

Nadzor nad provedbom ovoga Zakona provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja te jednom godišnje Vladi podnosi izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela i odluku o provedbi vježbe „Kibernetički štit 2019.“ za uvježbavanje upravljanja u uvjetima kibernetičkih incidenata, koja će se provesti u ožujku.

Vježba će se provesti radi razvoja sposobnosti za kibernetičko djelovanje sustava domovinske sigurnosti, odnosno uvježbavanja sudionika u upravljanju u uvjetima kibernetičkih incidenata te jač

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja godine sve će županije organizirati sigurne kuće za žrtve nasilja, a radi se i na izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Kaznenog zakona, kojima će se postrožiti kazne, kazao je Plenković.

Najavio je da u petak u javno savjetovanje kreće protokol o postupanju u slučajevima nasilja, a to je dokument koji jasno definira sve operativne postupke brojnih resora uključenih u tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković od ministara očekuje da se maksimalno uključe u provedbu Istanbulske konvencije te da cijelo društvo zajednički napravi značajne iskorake u rješavanju problema nasilja u obitelji, koji je u punoj većoj mjeri prisutan nego što to govore službene statistike.

U uvodnom obraćanju osvrnuo se i na današnje obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down sa ciljem podizanja svijesti i razumijevanja osoba s Down sindromom, kao i na pitanja vezana uz podršku, priznavanje prava i dostojanstva za osobe s tim sindromom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastojimo unaprijediti sve okolnosti u kojima žive te osobe, uključiti ih u obrazovni sustav i tržište rada, poručio je premijer.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo