RTL Direkt istražuje / Stižu lokalni izbori, evo kakve konkretne ideje nude kandidati: Škole plivanja, sirevi, vaučeri, parkiranje, ljubazna uprava...

Mjesec je dana do lokalnih izbora. Više od polovine kandidata u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu još nije objavila svoje izborne programe.

16.4.2021.
12:00
VOYO logo

Ali koga briga za programe. Kome je to presudno? Tko ih uopće čita? Tko je ikada zaokružio nekoga zbog toga što je napisao u programu? A i kad kandidati i objave ovakve hrpe stranica, obično su prepune ispraznih fraza. Sve će biti digitalno, zeleno, razvojno, pametno. I sad kandidati pišu da će nam gradovi izgledati kao Toronto, Helsinki, Trst i Ljubljana.

Ali nije sve općologija. Ima i konkretnih nemegalomanskih ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezne škole plivanja za sve školarce, vaučeri za besplatni ulaz u kazalište, punjač za električne automobile iz rasvjetnih stupova samo su neki od originalnih prijedloga. Neki čak nude i ljubazniju gradsku upravu. 

Stup javne ravjete većinom služi kao oglasna ploča za rabljene automobile, ali tako ga ne vidi kandidat za gradonačelnika rijeke Marin Miletić koji ima ideju da bi od stupova javne rasvjete napravio punjače za električne automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom programu piše kako će mu uzor biti gradovi poput Trsta, Helsinkija ili Ljubljane. Njegova protukandidatkinja kao uzor spominje Toronto. A ima i ideju da svi veći gradski projekti idu na referendum.

Kandidatkinja Radničke fronte za gradonačelnicu Rijeke, Katarina Peović na pitanje kako bi ta referendumska pitanja funkcionirala, "jeste li za obnovu ovoga ili ovoga, da ili ne", kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je važno da refendumsko pitanje koje je omogućeno i statutom grada Rijeke,  a nikad nije konzumirano, bude predmet javne rasprave."

Image
lokalni izbori /

U svibnju se očekuju drugi po redu korona izbori. Uz porast zaraženih i strože mjere, evo kako će izgledati prikupljanje potpisa

Image
lokalni izbori /

U svibnju se očekuju drugi po redu korona izbori. Uz porast zaraženih i strože mjere, evo kako će izgledati prikupljanje potpisa

Bolnice, škole, vrtići, stadioni, sve je to lijepo, divno, krasno, ali jedan od najvećih svakodnevnih problema svih Zagrepčana je parking, gotovo je nemoguće naći mjesto za parking u centru Zagreba, ali Miroslav Škoro ima rješenje, on bi uveo sustav Park&Ride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem parkinga mu je očito dobro poznat i važan jer spominje Park&Ride ne jednom, ne dvaput, nego čak šest puta u svom programu. 

"To je jedan niz mjesta gdje bi građani mogli na periferiji grada Zagreba ostaviti svoje automobile i nastaviti se voziti javnim prijevozom", kaže Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plivanje i sir

A to znači da bi se nakon gradnje tih novih parkirališta na periferiji trebao i osmisliti puno brži i bolji prijevoz do centra. Jedna druga ideja izronila je kandidatu Tomislavu Tomaševiću, u programu za Zagreb navodi da bi uveo obveznu školu plivanja za sve školarce.

"Mislim da je to jedna od osnovnih vještina koju bi sva djeca trebala znati", kaže i dodaje da je to izvedivo u suradnji sa sportskim savezima i bazenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon vodenog tramvaja na Savi, pronašli smo i drugu ideju Vesne Škare Ožbolt koja bi mogla odjeknuti. Dala bi 500 kuna svakom umirovljeniku svaki mjesec za kazalište, utakmicu ili domaći sir. 

"Svaki mjesec, napominjem svaki mjesec bi se na račun umirovljenika isplaćivalo 500 kuna, to je simbolično za vaučer i ti novci bi se morali potrošiti u tekućem mjesecu, na proizvode i usluge zagrebačkih obrtnika, na kulturne manifestacije, sportske manifestacije koje se financiraju iz proračuna grada Zagreba i onda bi se opet taj novac vratio u sam proračun", kazala je Vesna Škare Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski populizam

Splitski HDZ-ovac Vice Mihanović reciklira u svom programu jednu staru ideju, novac uz bebu. 4000 konkretnih kuna. SDP-ov protukandidat isprva nije ponudio više.

"Mislim da je razbacivanje s konkretnima iznosima populizam", tvrdi Ante Franić, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda je doslovno u istoj rečenici Franić jednako tako naveo konkretne iznose.

"Mi ćemo imati junior karticu i iznose od 500 kuna mjesečno, znači 12 mjeseci po 500 kuna će moći koristiti roditelji novorođene djece. Što bi bilo ukupno 6000 kuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerum, ali i drugi bez programa

Željko Kerum program nema, niti misli da mu treba.

"Meni je samo bitno odradit ovih misec dana da se ne dese neke provokacije ili neki problemi. Ono što sam napravio je evidentno, a što ću napraviti je duplo više nego tada", kaže Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nemaju program ni kandidati SDP-a i HDZ-a za Osijek. Tek na svojim stranicama imaju lijepe video uratke u kojima šetaju gradom i sviraju gitaru. Jedno od rijetkih konkretnih obećanja SDP-a za Osijek je ljubaznija gradska uprava, odnosno, pristupačnija, objašnjava Goran Kušec.

"A to svakako uključuje i ljubaznost", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da je sadašnja gradska uprava neljubazna?

"Ja vam to zaista ne mogu reći, moja iskustva su tu skromna", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim reći da su ti ljudi u gradskoj upravi i gradskim poduzećima neljubazni", kaže Ivan Radić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Osijeka.

Još ne otkrivaju kako bi riješili jedan od glavnih osječkih problema komarce, tek da bi prekopirali praksu drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da imamo rješenje za komarce. Imamo brojne primjere dobre prakse u zemljama Europske unije", kaže Radić.

"Vidim i dobre primjere iz drugih zemalja i kako su Francuska i Njemačka uspjele taj problem suzbiti", zaključuje Kušec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do izbora je još mjesec dana u kojima ćemo slušati još ovakvih konkretnih ili manje konkretnih ideja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo