Iducih dana vrijeme ce se smirivati, a onda stize velika promjena

16.5.2014.
7:43
VOYO logo

''Ova ciklona ce slabjeti i sutra se ocekuje smirivanje vremena. Vjetar ce oslabjeti i postupno ce biti sve vise suncanog vremena. Iduci tjedan ocekuje nas sve suncanije i toplije vrijeme. U drugoj polovici tjedna temperature ce biti prave ljetne, izmedu 25 i 30 Celzijevih stupnjeva'', rekao je Kozaric za Jutarnji list.

Istaknuo je kako nitko ne moze sa sigurnoscu reci da je snazan vjetar, na trenutke i orkanske jakosti, posljedica globalnog zagrijavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula pak prognozira da se vrijeme tijekom vikenda, a i pocetkom novoga tjedna, nece jos sasvim stabilizirati. "Mjestimicne povremene kise bit ce jos osobito u subotu, ponajprije u kopnenom podrucju i na juznom Jadranu, a poslije su jos moguci pljuskovi. Jutra ce biti uglavnom malo svjezija nego prosla, a danju ce biti sve toplije. Dosadasnji vecinom jak, na udare i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu mjestimice i bura, oslabjet ce i vec sutra omoguciti normalno prometovanje. U nedjelju i ponedjeljak, pak, na Jadranu ce puhati umjereno, ponegdje vjerojatno i jako jugo", prognozira Vakula.

Inace, iznio je i podatke da je u istocnoj Hrvatskoj u posljednja dva tjedna palo vecinom vise od 100 litara kise po cetvornome metru. "Ponegdje, kao primjerice na Bilogori pokraj Pitomace, cak i vise od 150 litara, ili u Kutjevu, gdje je samo od srijede ujutro do jutros palo vise od 130 litara, pri cemu od jucer u 8 sati do danas u isto doba cak 91 litra", pise Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve vise ekstrema

Klimatolog Kreso Pandzic iz DHMZ-a objasnjava da klimatske promjene donose sve veci broj ekstremnih vremenskih dogadaja, poput toplinskih valova, dugotrajnih susnih razdoblja, ali i ekstermnih oborina koje rezultiraju poplavama.

''Rjedi su hladni ekstremi, odnosno ovakve anomalije kao posljednjih dana u unutrasnjosti Hrvatske'', rekao je Pandzic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo