UPALJEN METEOALARM / Stiže velika promjena! Grmljavinsko nevrijeme, tuča, a moguće su čak i pijavice: Meteorolog otkrio kada bi se moglo smiriti

Image
Foto: Bruno Fantulin/Pixsell

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za gotovo cijelu zemlju, osobito u poslijepodnevnim satima

28.8.2023.
7:27
Bruno Fantulin/Pixsell
VOYO logo

Početkom tjedna ponegdje obilna kiša, grmljavinsko nevrijeme, tuču, jak i olujni vjetar, pa i pijavice. Osobito od utorka osjetno svježije nego prošlih dana. Promjenjivo samo do četvrtka.

Na sjevernom Jadranu tijekom ponedjeljka i na moru i u gorju vrlo nestabilno - lokalno je vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša, a moguća je i tuča. Pritom će puhati mjestimice jako jugo i jugozapadnjak, a i vrućina će popustiti, prognozira dr. sc. Petra Mikuš Jurković za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 32 do 35 stupnjeva. Od sredine dana vrlo velika vjerojatnost jače izražene nevere uz obilniju kišu, a na moru su moguće i pijavice. More će biti i valovito zbog jakog juga i jugozapadnjaka.

Na jugu Hrvatske razmjerno valovito i vjetrovito. Prvi dio dana prevladavajuće sunčan - temperatura zraka ujutro između 25 i 27 stupnjeva, najviša dnevna do 33 stupnja. Popodne i osobito navečer raste vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme - uz obilnu oborinu u kratkom vremenu može biti i bujičnih i urbanih poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kopnu moguće olujno nevrijeme

U središnjoj Hrvatskoj vrlo promjenjivo. Pljuskovi i grmljavina mogući su već ujutro i prijepodne, a osobito će česti i intenzivni biti u drugom dijelu dana, kad je moguće i olujno nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom.

Na istok Hrvatske promjena vremena dolazi najkasnije pa će veći dio dana proteći uz prevladavajuće sunčano vrijeme, uz koje će temperatura porasti do 37 stupnjeva. No prema večeri mjestimice pljuskovi i grmljavina, moguće i jače izraženi uz tuču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narančasto upozorenje za cijelu zemlju

DHMZ je izdao narančasto upozorenje za gotovo cijelu zemlju, osobito u poslijepodnevnim satima. Za Riječku, Splitsku i Dubrovačku regiju upozorenje je izdano tijekom cijelog dana.

Image
Foto: Screenshot/DHMZ

U nastavku tjedna promjenjivo i svježije

U nastavku tjedna na kopnu nestabilno i promjenjivo, uz povremenu kišu, lokalno u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom te će i temperatura zraka biti u postupnom padu. U drugoj polovini tjedna smirivanje vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu idućih dana također treba računati na mjestimice jače izražene pljuskove i grmljavinu, na moru moguće i pijavice, a još u utorak jako jugo i južni vjetar koji će u srijedu oslabjeti.

Od četvrtka postupno smirivanje vremena uz porast temperature zraka i dulja sunčana razdoblja, prognozirao je Bojan Lipovščak za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljstvo civilne zaštite: Pripremite se na jača grmljavinska nevremena

Ravnateljstvo civilne zaštite RH upozorilo je građane da se pripreme u ponedjeljak na jača grmljavinska nevremena koja bi mogla prouzročiti veliku štetu, te da se zaštite od munja.

Lokalno je moguć izraženiji pljusak, veća količina kiše u kratkom vremenu, vrlo jak i olujni vjetar te tuča, a ne može se isključiti ni mogućnost pojave pijavica na moru, stoji u nedjeljnoj objavi na Facebook stranici Ravnateljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća su i oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, kao i prekidi aktivnosti na otvorenom i u prometu, upozorava Ravnateljstvo i poziva građane da prate upozorenja DHMZ-a o promjenama vremena, a Hrvatski autoklub o stanju na cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za ponedjeljak narančasto upozorenje za cijelu zemlju, od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje.

Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike