Plaće preniske /

Stiže sezona, a sezonaca - nema: 'Pametna radna snaga je otišla u inozemstvo'

U ožujku ove godine tražilo se više od 15 tisuća sezonaca za ugostiteljske poslove, ali nije popunjeno niti šest tisuća oglašenih mjesta

19.4.2017.
18:59
VOYO logo

Sezona je pred vratima, a na Zavodu za zapošljavanje do kraja ožujka popunila se tek trećina oglašenih mjesta, pa poslodavci strahuju da u sezonu neće ući s kompletiranim osobljem. Istražili smo zašto je to tako u Istri i Dalmaciji.

Iskorištavanje i slaba plaća za posao na kojem nema stajanja - rečenica je kojom sve više nezaposlenih odbija sezonske poslove u turizmu. Do dolaska u jedan porečki restoran nije bila zadovoljna ni naša sugorovnica Marina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti nisu bili dobri jer si morao doslovno raditi po cijele dane i plaća je bila mala. Ja sam htjela nešto bolje", priča nam Marina Gegić, koja radi kao konobarica.

Većina poslodavaca nastoji imati glavninu stalno zaposlenih, ali s pomoćnim osobljem je teže.

"Problem postoji zbog odlaska sposobne i pametne radne snage u inozemstvo, a to je samo zbog toga zato što nisu dovoljno plaćeni i ja mislim da bi vlasnici trebali izdvojiti malo više novaca za te radnike", istaknuo je Nenad Jakovljević, vlasnik dizajnerske trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je to prenaporno, ljudi olako shvaćaju da tu stvarno treba i znanja i požrtvovnosti i tolerancije i jednostavno ne doživljavaju posao tako ozbiljno kao što u biti je", otkriva nam Ali Jugovac, vlasnik restorana.

Da više nema jagme za sezonskim poslovima govori i statistika Zavoda za zapošljavanje. Lani je na sezonskim poslovima u turizmu bila zaposlena gotovo 41 tisuća nezaposlenih - a više od polovice njih u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

U ožujku ove godine traži se više od 15 tisuća sezonaca na takvim poslovima, ali u prva tri mjeseca nije popunjeno niti šest tisuća oglašenih mjesta.

Velike hotelske kuće imaju najmanje problema sa zapošljavanjem. Za 110 sezonskih mjesta u hotelu u Starigradu Paklenici stiglo je i nekoliko puta više molbi. 

"Prednost dajemo prvenstveno našim stalnim sezoncima, znači ljudima koji su dugi niz godina već s nama surađuju i u koje imamo stopostotno povjerenje", kazao nam je Miloš Divić, predsjednik Uprave Hotela Alan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

36-godišnji Marin, po struci elektrotehničar, sprema se četvrtu sezonu odraditi kao konobar.

"Kad bi postao stalni radnik, kad bi sezona duže trajala, to bi mi još bolje odgovaralo, bio bi i sretniji i zadovoljniji", priča nam Marin Zuanović iz Starigrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina njih će u ovom hotelu raditi šest mjeseci. No sklapanje ugovora s britanskom agencijom specijaliziranom za aktivni odmor mnogima daje nadu u produženje sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo