NA PREVARU SAM ZAROBLJEN I ODVEDEN U LOGOR / 'Došao je čovjek s bijelom zastavom, a iza ugla su stajali JNA i četnici... Proživio sam 272 dana neljudskih strahota'

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe u studiju Net.hr-a govorio je oi danu kada je pao u zarobljeništvo, gdje je u srpskim logorima proveo 272 dana kao zarobljenik

19.11.2022.
15:59
VOYO logo

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u studiju Net.hr-a gostovao je saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe, koji se u studiju prisjetio trenutaka koje je proveo u logoru u zarobljeništvu. Mlinarić i njegovi suborci iz Zadrinog Turbo voda, zarobljeni su 19.studenog 1991. godine, a u zarobljeništvu je saborski zastupnik proveo 272 dana.

"Mi smo zarobljeni na prevaru. Planirali smo kada skupimo sve civile i kada odradimo posao do kraja, ići u proboj prema Vinkovcima. Tog 19.11. oko 3 popodne kada smo mi već ušli u kombinat Borovo, došao je neki čovjek s bijelom zastavom i rekao je da se vojska povukla od Borovo Komerca, koji je od kombinata Borovo udaljen jedno 200 metara", ispričao je Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo su bili smješteni ranjenici, a zgrada je gorila, pa su vojnici brže-bolje poslušali čovjeka i krenuli spašavati ranjenike. "Rekli su da idemo bez pušaka. Istrčali smo i vidjeli da je to prevara. Kada smo skrenuli lijevo, tamo je stajala JNA i četnici te su nas zarobili", ispričao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta, koji je u zarobljeništvu u logorima proveo 272 dana.

Neljudski uvjeti

"Svega je tu bilo. Prvi logor gdje sam završio je Stajićevo, drugi je Niš i treća je Sremska Mitrovica", kazao je Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Stajićevo su ih doveli 20.11.1991. godine. "Doveli su nas u tu napuštenu štalu i tu smo bili do 23.12.1991. godine. To je bilo u neljudskim uvjetima, znalo je biti do minus 18, bili smo na betonu, kasnije su nam dali malo slame i jednu deku na dvojicu…", prisjetio se.

Hranu su dobivali ujutro u 6 i navečer u 6, a dobivali su tanku šnitu kruha, jedan trokutić kao Zdenka sir na dvojicu vojnika i šalicu vruće vode. "To nije bio čaj nego vruća voda", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te strahote proživljavali su sve do dolaska Crvenog križa nakon jedno 15 dana. "Kada su gospođa iz Ženeve i mlada Makedonka koja je bila prevoditelj ušle u tu štalu i vidjele na što mi ličimo, prvo su plakale jedno 20 minuta i nisu mogle doći sebi", kazao je, dodavši da tu nije bilo higijene, brijanja, kupanja, pranja ruku, ničega…

"Na njihovo inzistiranje prebačeni smo u vojni zatvor u Niš, a onda poslije kako su razmjene išle i kako nas je bilo sve manje i manje, onda sam završio u Sremskoj Mitrovici gdje su bili svi Vukovarci i onda 14.8. dolazi razmjena svi za sve, gdje smo razmijenjeni", ispričao je Mlinarić u studiju Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju sa Stipom Mlinarićem pogledajte u nastavku.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo