'zovem doktora' / Stigli prvi prigovori na obiteljske liječnike, no oni naglašavaju da HZZO traži žrtvu za svoj nerad

Liječnici poručuju da je potrebno smanjiti pritisak administracije

2.12.2020.
7:00
VOYO logo

Nakon što su HZZO i Ministarstvo zdravstva otvorili mail adresu 'zovem doktora' za pritužbe pacijenata na rad obiteljskih liječnika - stigli su prvi prigovori. Iako se ovime želi pomoći pacijentima u ostvarivanju prava na zdravstvenu skrb, razočarani obiteljski liječnici poručuju - HZZO traži žrtvu za svoj nerad.

Nadljudski napori

I tako u jednoj ordinaciji obrade gotovo 150 pacijenata u jednom danu, tu su još i e-mail poruke, ali i oni koji pregled trebaju u ordinaciji.

''To su užasne brojke, to su nadljudski napori da bi se odgovorili na poruke, Vibere, Whatsappove. Odgovaram prije i poslije posla, ovisno u kojoj sam smjeni. Moram zanemariti obitelj, kako bi sve stigla i da mogu držati sve pod kontrolom jer nije lako s 2 tisuće pacijenata'', kazala je Davorka Došen Mrak, liječnica obiteljske medicine.

Kako raste broj Covid pozitivnih, raste i opseg njihova posla, tu su još dežurstva u COVID ambulantama, uzimanje briseva i hvatanje kontakata. Zato su, kažu, razočarani uspostavom e-mail adrese na koju se pacijenti nezadovoljni njihovim radom mogu žaliti HZZO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo zgranuti razinom komunikacije, u jeku pandemije, naše pacijente kojima bismo mi trebali biti pomoć, se poziva da nas prijavljuju - strašno. Dolazi gripa, sve druge respiratorne bolesti po zimi su učestalije, očekuje nas i cijepljenje protiv COVID-a to će isto biti delegirano nama, treba nam ohrabrenje i pomoć u organizaciji posla, a ne stalna kritika'', rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Image
Strašna statistika /

U Hrvatskoj zadnjih dana svakih 19 minuta jedna osoba umre od koronavirusa

Image
Strašna statistika /

U Hrvatskoj zadnjih dana svakih 19 minuta jedna osoba umre od koronavirusa

238 pritužbi

U prva 24 sata koliko je mail adresa u funkciji, HZZO je zaprimio 238 pritužbi, od čega je valjanih sa svim potrebnim osobnim podacima i podacima o liječniku 39. Većinom se građani žale na nemogućnost uspostavljanja kontakta s izabranim doktorom obiteljske medicine, te zbog toga na otežanu dostupnost zdravstvene zaštite, kao i na lošu organizaciju rada pojedinih domova zdravlja i ostalih ugovornih ordinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju kontrola je krenula odmah, a među pritužbama bilo je i pohvala.

''Poteškoća bude malo, ali malo sačekaš na telefonu i bez problema dobiješ sve što treba, nikakvih problema nema'', prokomentirao je Radoslav iz Zagreba.

Liječnici poručuju da je potrebno smanjiti pritisak administracije i konačno u funkciju staviti e-zdravstvo jer njih je premalo, a opseg posla raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo